Emlékezés

2022.11.02. 07:00

Mécsesek lángja égett a temetőkben szerte Vas megyében - fotók

Bege Botond

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Csendben emlékeztek elhunyt szeretteikre az emberek hétfő este. Több temetőt felkerestünk mi is. Legelső állomásunk az acsádi temető volt, ahol azt tapasztaltuk, hogy viszonylag kevesen választották a hétfő estét arra, hogy kilátogassanak elhunyt szeretteikhez. A büki temetőnél többen voltak, tisztelettudóan emlékeztek a síremlékeknél, melyeken már világítottak a szebbnél szebb mécsesek. A csepregi sírkertnél polgárőrség ügyelt arra, hogy a megnövekedett forgalom ne okozzon zavart. A zökkenőmentes haladás érdekében több ideiglenes parkolóhelyet is kialakítottak. 

Nyugodtan telt számukra az este és a hétvége többi része is, nagyobb forgalomra a keddi napon számítottak. A temetőben az emberek illendően köszöntötték egymást a sírok között, égtek a gyertyák vagy az elektromos mécsesek a sírokon. Sok temetőben tartottak alkonyatkor ökumenikus megemlékezést. Így Őriszentpéteren is, ahol új közösségi emlékhelyet avattak. A művészi koncepció megálmodója és alkotója Palatkás József volt. A helyiek ezentúl itt gyújthatnak gyertyát a távoli településeken nyugvó szeretteik emlékére. Szombathelyen is nyugodt volt a forgalom hétfőn, sem torlódás, sem dugó nem volt a temető környékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában