Energiamegtakarítás

2022.11.14. 16:51

Négy ütemre osztotta Bük a Smart City kiépítését

A város keresi a további energiamegtakarítási lehetőségeket a közvilágítási költségekben a nem lakott területek lámpáinak lekapcsolásán túl.

Merklin Tímea

Forrás: Pixabay

Az önkormányzat erre szakosodott céget keresett meg, hogy tegyen javaslatot. Első lépésként azt ajánlották, hogy állítsák le a közvilágítást üzemidőben (éjjel) néhány órára. Így kétórás lekapcsolás esetén évi 18,5 százalékos, háromórásnál évi 27,5 százalékos, négyórásnál 36,5 százalékos megtakarítás keletkezik. Ehhez transzformátor körzetenként egy-egy körzetvezérlő modul kell. 

Ezzel a megoldással a közvilágítási hálózat működésének diagnosztizálása is megvalósul, ami további 8-15 százalékos megtakarítást eredményezhet azáltal, hogy megszüntethetők a hálózati veszteségek, hibák. Második ütemben tervezik a feszültségszabályozó rendszereket, a hagyományos lámpatestek fogyasztásának csökkentését feszültségszabályozással, így 25-35 százalékos megtakarítás érhető el. 

Harmadik ütemben a meglévő LED-es lámpatesteket okos lámpatestekké alakítják, amely révén 50 százalékos megtakarítás várható. Negyedik ütemben kiépítik a Smart City rendszert, amelynek segítségével a vegyes lámpatestekkel rendelkező településeken az összes lámpatest fényáram-szabályozása megoldható. A beruházás költsége várhatóan két éven belül megtérül.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában