Kerekasztalbeszélgetés

2022.11.09. 19:15

Sztojka Attila kormánybiztos: ha kivesszük a problémából, hogy „cigány”, más kontextusba kerül

A roma társadalom helyzet- és jövőképéről rendeztek kerekasztalbeszélgetést a MCC képzési központban szerdán, amit Antal István, a MCC Roma Tehetség Program vezetője moderált.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

A roma társadalomról szólva Székely Levente, az MCC Szociológia Műhely vezetője a jellemzők közt elmondta: a romák rosszabb élet- és munkakörülmények közt élnek, ami az egészségükre is kihat. A szociológus százalékokban is kifejezte: az integrálódók aránya 31, a kitörőké 21, a megrekedőké 30, a nyomorgóké 18 százalék.  

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a Nő az esély projektről mint jó gyakorlatról beszélt, amely a gondoskodó képességet építette rendszerbe. A problémakezeléssel kapcsolatban hangsúlyozta: 

- Ha teszünk valamit, nem etnicizálunk, hanem azt vesszük figyelembe, hogy valakinek az élethelyzete annyira eltér az átlagostól, hogy az nem elfogadható. Ha kivonjuk a problémából azt, hogy „cigány”, más kontextusba kerül  – mondta a kormánybiztos, hozzátéve: az esélyteremtő program a válság idején megméretik, kősziklára épült-e vagy homokra.  

Székely János megyéspüspök, aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője a roma kultúráról szólt, amely a felemelkedés motorja lehetne; de a tanítók, tanárok, hitoktatók, papok tevékenysége mellett az átlagember is segítő kezet nyújthat a rászorulónak. A püspök bíztatott: ismerjük meg egymás kultúráját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában