Csodálatos ereje van

2022.12.22. 19:51

Hanuka ünnep Szombathelyen - Fellobbant az ötödik láng is - fotók

Öt gyertya lobbant lángra a Hanuka ünnepen a Szombathelyi Zsidó Hitközség imatermében csütörtökön este.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

- A Hanukának van egy csodálatos ereje: a zsidók és nem zsidók által leginkább ismert ünnep - erről is beszélt Darvas István főrabbi Fények a sötétben című előadásában. Arra is rámutatott: 1948, az izraeli állam megszületése, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban a koedukált oktatás – zsidó és nem zsidó diákok együtt, mégis másként készültek az ünnepre – tette igazán népszerűvé a 20. század második felében a Hanukát.

Nemény András, Szombathely polgármestere hangsúlyozta: - Egyetlen gyertya világítása megszünteti a sötétséget. A sötétség pedig olyan, mint a gyűlölet és a félelem. Egyetlen emberben felgyulladó fény oszlatja már a gyűlöletet és a félelmet is. Ha pedig egymás után gyúlnak lángra – mint ahogy a Hanuka gyertyatartóján –, ez az erő megsokszorozódik. A polgármester azt kívánta a jelenlévőknek, hogy ezt a fényt, ami ott meggyulladt, vigyék magukkal, adják át szeretteiknek, s valamennyi szombathelyinek.

Majd a Shamash-szel, a szolgagyertyával az ünnep ötödik napján öt gyertyát gyújtottak meg, hiszen „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”. Azokat Nemény András, Márkus Sándor, László Tibor, Bakos Dóra és Sugár Judit lobbantotta lángra. A Hanukát december 26-áig, hétfőig ünnepli a zsidó közösség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában