Karácsonyi ünnepség

2022.12.20. 17:30

Három kategóriában négyen kaptak Horváth Róbert Vas Megyei Önérvényesítő Díjat az ÉFOÉSZ karácsonyán - fotók

Karácsonyi ünnepségét tartott kedden az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Vas megyei szervezete. A Kámoni Arborétum látogatóközpontjában négyen kaptak Horváth Róbert Vas Megyei Önérvényesítő Díjat.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

A megyében élő értelmi fogyatékos emberek és családtagjaik érdekeit képviseli, védi az ÉFOÉSZ. A Vas megyei egyesület elnöke, Németh Klára köszöntőjében Horváth Róbert gyógypedagógiai tanár, a gyerekek „Robi bácsijának” életútját, optimista életszemléletét, lehetetlent nem ismerő lendületét, a sérült gyermekek iránti elkötelezett munkáját idézte fel. Egyebek mellett azt, hogy már a főiskolás alatt végzett karitatív tevékenységet, 1975-ben kezdett tanítani enyhe értelmi fogyatékos gyermekeket. Időközben logopédus diplomát is szerzett, 1995-ben nagy szerepe volt a korai fejlesztő és gondozó központ létrehozásában, melynek munkáját igazgatóként irányította. Vezetése alatt korszerű és magas szakmai színvonalú intézmény jött létre, amelyben a fogyatékos kisgyermekek a legkorszerűbb fejlesztő és terápiás ellátásokat vehették igénybe. 2004-ben a gyógypedagógiai ellátórendszer átszervezését kapta feladatul. Ennek eredményeként jött létre az Aranyhíd Nevelési, Oktatási, Integrációs Központ.

Az idén először hirdette meg a szervezet a Horváth Róbert Vas Megyei Önérvényesítő Díjat azzal a céllal, hogy a sérült emberek felismerjék saját erőforrásaikat és meg tudják mutatni a mindennapokban elért sikereiket. Tizennyolc és 40 év közötti értelmi fogyatékossággal élő fiatalok jelölését várták, akik kiemelkedők a sport, a művészet vagy az önérvényesítés/munka világában. A zsűri végül összesen négy jelöltnek ítélte oda a díjat.

 

A sport kategóriában Kovács Barbara vehette át az elismerést. Barbara számára a legfontosabb sport az úszás, amit már az Aranyhíd EGYMI diákjaként versenyszerűen űzött. 2016-ban tagja lett a Kőszegi Angolnák Egyesületnek – ennek révén rendszeres résztvevője a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség Úszás Szakága által szervezett országos úszóversenyeknek, ahonnan rendszerint arany-, ezüst- és bronzérmekkel tér haza. Tagja a Napsugár Egyesületnek is – aktív és mozgalmas életet élő fiatal felnőtt.

A művészet kategóriában Rónafalvi Árpádot díjazták. 2014 őszén alakult a Szombathelyi Napsugár Zenekar, ahol Árpiból, a félénk fiúból néhány év elteltével magabiztos, mosolygós, kiegyensúlyozott férfi lett, kitart szorgalma és akaratereje révén ért el sikereket – hangzott el méltatásában, amelyet Fasching Zsuzsanna, a zenekar művészeti vezetője, adjunktus, diplomás zeneterapeuta írt.

 

Szabó Bianka ugyancsak a művészet kategória díjazottja. A 28 éves Bianka a Szentgyörgyi Albert Szakközépiskolában média szakon tanult. 2016-ban csatlakozott a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatának csapatához, annak meghatározó tagja. Egy évvel később a speciális filmes csoport tagja lett, szeret forgatókönyveket írni, 2019-ben a Magyar Speciális Filmfesztivál szakmai zsűrijében is helyet foglalhatott. Ő a Bianka kérdez interjúsorozat életre hívója, munkájával hozzájárult a fogyatékossággal élő emberek filmmel való foglalkoztatásának népszerűsítéséhez – ismertette Németh Klára.

Az önérvényesítés/munka kategóriában Horváth Beáta kapott elismerést. Bea 2009 óta jár a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatába. Miután az intézmény kézbesítője nyugdíjba vonult, támogatással őt tanították be a feladatra. Egyre pontosabbá és precízebbé vált, ami hatással volt személyiségének fejlődésére is. Aktív tagja a Speciális Filmes Csoportnak is.

– Méltó helye kerültek az elismerések, de valamennyi beérkezett pályázat értékes életutat tárt fel. Bármilyen élethelyzetbe kerül, önmagához képest mindenki sokat tud fejlődni – jegyezte meg a zsűri egyik tagja, Kóczán Katalin gyógypedagógus, és őszinte szívvel gratulált az elismerésekhez. A Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálata karácsonyi műsorral készült az ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában