Boráldás

2022.12.27. 21:07

Megáldották a hegy levét - A borlovagrend tagjai tovább éltetik a hagyományt - fotók

Több évszázadra nyúlik vissza a János-napi boráldás szép hagyománya, kedden Vasszécsenyben az Európai Borlovagok Magyarországi rendje vasi régiójának tagjai gyűltek össze a Nagyboldogasszony-templomban.

Tömböly Ágnes

Merkli Ferenc tartotta a szentmisét

Fotó: © Unger Tamás

 – Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének szervezésében országszerte mintegy húsz helyen tartottak János-nap alkalmából boráldást kedden. Van, ahol a borszentelést egybekötik majd a januári szőlőmetszéssel, így például Ópusztaszeren és Tokajban, ott később tartják ezt a szertartást – tudtuk meg Pammer István elnöktől. 

Vasszécsenyben a Nagyboldogasszony-templomban a Vas megyei régió, így az oszkói és a lukácsházi lovagi szék tagjai jelentek meg az ünnepi eseményen. A boráldáshoz kapcsolódó szentmisét Merkli Ferenc plébános – szintén a borlovagrend tagja – tartotta.

Prédikációjában rámutatott: – Azért van a bor, hogy megvilágítsa az embernek a lelkét. Ahogy a szőlő átalakul borrá, ugyanúgy válik Krisztus vérévé. A bor a lélek itala, minden más a test itala – hangsúlyozta Merkli Ferenc, aki elismerően szólt arról a csaknem egész éven át tartó fáradhatatlan munkáról is, ami a szőlőműveléshez és a borászkodáshoz kapcsolódik. Majd a plébános a Jóisten áldását és megszentelését kérte a Szent János evangélista apostol tiszteletére felajánlott borokra. Régi szokás, hogy a borosgazdák később a megáldott borból juttatnak vissza a hordóba, és az áldást ily módon közvetítik. A megáldott bor gyógyító erejéről szintén számos történet született az elmúlt évszázadokban. 

A szentmise végén Pammer István elmondta az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének imádságát. Megtudtuk azt is, hogy a borlovagrend jövőre ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában