Felújítás

2022.12.11. 20:00

Templomot szenteltek az örvendezés vasárnapján - Megújult a csempeszkopácsi Szent Mihály-plébániatemplom - fotók

A vasárnap délutáni szentmisén Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áldotta meg a templomot.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A kopácsi falurészen álló román stílusú templom az Árpád-kori falusi templomépítészet egyik szép példája, 1250 körül épülhetett. Felújítása több ütemben történt: szigetelték az alját, nedvszívó vakolatot kapott a hajórésze, később rendbe tették a tornyot, újracserepezték a tetőt. Pályázati forrásból egyebek mellett a látogatókat szolgáló számítógépes rendszert üzemeltek be. Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek az Izajás próféta által leírt természeti csodát idézte fel: a sivatag felett összegyűlnek a felhők, leesik az eső, rá néhány napra virágzó tengerré válik a sivatag. 

– A próféta a lelkek doktora volt: érezte, hogy saját korában sok ember lelke sivataggá vált, az emberek nem foglalkoztak Istennel. A jövőbe nézve azt látta: a puszta egyszer csak ujjongani kezd. Mindez a 800 éves csempeszi templomban és mindannyiunkban megismétlődhet, ha kinyitjuk szívünk ajtaját – mondta. Szeretetvendégséggel ért véget az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában