Múltidéző

2023.01.14. 12:21

45 éve a textilipar fellegvára volt Szombathely - Több mint 1500 dolgozója volt a Szombathelyi Pamutiparnak

A megye legrégibb vállalatai közé tartozott a Szombathelyi Pamutipar, amelyet még az 1800-as évek végén alapítottak. 45 évvel ezelőtt vertikális vállalatként működött, amely azt jelenti, hogy az alapanyag, a bálázott gyapot feldolgozásától sok munkaműveleten keresztül itt készültek a végtermékek: ágyneműk, fehérneműk, bélésanyagok, munkaruhák, puplin-puplinettek. Mindezeket három fő vertikumban állították elő: a fonodában, a szövödében és a kikészítő üzemrészekben. Egy ilyen nagy vállalat az idők folyamán sok változáson ment keresztül, mint ahogy 1977-ben is.

Kelemen Attila

Több mint 1500-an dolgoztak a pamutiparban Szombathelyen

Forrás: VN-archív

Több mint 1500 dolgozójuk volt 

45 évvel ezelőtt több mint másfél ezer dolgozót foglalkoztatott a pamutipar. 1977-ben a tervezett 590 millió forint értékű áru helyett 600 millió forint értékű terméket készítettek. A termelés fejlesztése és a rekonstrukciók eredményeképpen a vállalat vagyonának az értéke 660 millió forint volt. 1974. évi kezdéssel és 1976. első negyedévében történt befejezéssel 64 millió forintos költséggel szövödei rekonstrukciót hajtottak végre. A felújítás kezdetekor már rendelkeztek 68 P. 105-ös típusú, korszerű csehszlovák automata szövőgéppel. A rekonstrukció idején további 300 ilyen automata szövőgépet vásároltak. Így 1977-ben már 368, világszínvonalon dolgozó automata szövőgép segítette a termelési tervek megvalósítását. 1975 második félévi kezdéssel 117 millió forintos beruházással fonodai rekonstrukciót valósítottak meg. 

Textilüzlet a hetvenes évek közepén
Forrás: Fortepan

Többek között 18 BD típusú, orsó nélküli turbinás csehszlovák fonógépet állítottak munkába. A fonodai előkészítő gépeket teljesen kicserélték. NSZK-beli, amerikai, spanyol, NDK-beli gépekkel szerelték fel a csarnokokat. A termelékenység növelésén túl javultak a dolgozók munkakörülményei is. A fejlesztés és korszerűsítés tovább folytatódott. Közel 20 millió forintos beruházással mérettartó és nemes kikészítésű új technológiát valósítottak meg. A kazánház rekonstrukciójára 22 millió 300 ezer forintot költtek és két új olajkazánt vásároltak.  

4100 tonna fonal, 22 millió méter szövet 

1977-ben 4300 tonna gyapotból 4100 tonna fonalat készítettek. A nyers gyapot 80 százalékát a Szovjetunióból importálták. Ezenkívül Iránból, Törökországból, Görögországból és Mexikóból is szállítottak nyers gyapotot. Az NDK-ból műszálat, Lengyelországból szintetikus szálat importáltak. A gyapotból készült fonál jelentős részét saját szövödéikben dolgozták fel és évente mintegy 550 tonna fonalat adtak át a sopronkőhidai szövőgyárnak. A szövödékben évente 22 millió méter szövet készült. Ha ezt kiterítették volna, akkor az Északi-sarktól a Déli-sarkig elért volna. A kikészítő üzemrészben kisebb mértékben fehér és nagyobb mértékben több száz féle színben készítették ki a szöveteket. Gyártmánystruktúrájuk széles skálájához puplin és inganyagok, ágynemű anyagok, műszaki szövetek, munka- és egyenruha anyagok tartoztak. A kikészítés korszerű technológiával készült. Így kopásálló, láng-álló, fazon- és mérettartó kikészítésű technológiával dolgoztak. 

A Szombathelyi Pamutipar főépülete 1977-ben
Forrás: VN-archív

Konfekció, Kiváló Áruk Fóruma 

A növekvő belkereskedelmi igényeknek megfelelően 1974-ben konfekció üzemrészt is létesítettek. Itt dolgozóik 24 varrógépen konfekció termékeket állítottak elő a belkereskedelem számára. Konfekció üzemrészünkben évente mintegy 1 millió méter szövetet dolgoztak fel. Elsősorban ágynemű anyagot készítettek és szükség esetén közvetlenül szállítottak a megye üzleteibe. 1977 őszén a Budapesti Nemzetközi Vásáron, az ott megrendezett Kiváló Áruk Fórumán két termékük, két T-1 típusú, két különböző színű és fazonú munkaruha díjat nyert és viselhette a „Kiváló Áru" kitüntető címet. A minőségre mind a kikészítésre kerülő szöveteknél, mind a konfekció termékeknél nagy gondot fordítottak. 

Leányszálló a távol lakó dolgozóknak 

A vállalat vezetősége arra törekedett, hogy évről évre javuljanak dolgozóik munkakörülményei, lakásviszonyai, valamint több bért és nyereségrészesedést kapjanak. 1976-ban a vállalat jóléti és kulturális célokra 2 millió 300 ezer forintot fordított. Ebből az üzemi óvoda fenntartására több mint fél millió forintot költöttek. Saját üzemi konyhájuk volt, ahol a dolgozók napi 6 forintért jó minőségű ebédet kaphattak. A távol lakó, vonattal és autóbusszal bejárni nem tudó leányok részére leány munkásszállót tartottak fenn. 

A Szombathelyi Pamutipar logója
Forrás: VN-archív

A meglévő és korszerűtlenné vált leányszállót a hetvenes évek végén korszerűsítették és egy 52 személyes, modern, kétágyas szobákkal ellátott szállót alakítottak ki. Itt a dolgozók mindössze havi 80-100 forintot fizettek. A vasi pamutipari vállalatnál 1976-ban egy dolgozó átlagos évi munkabére 30 ezer 614 forint volt. Ez az összeg 1977-ben 34 ezer 444 forintra emelkedett. 1978-ban úgy kívánták a bért fejleszteni, hogy az átlagosan 38 ezer forint fölé emelkedjen. A jó munka jutalmaként minden év tavaszán az előző év termelési eredményei alapján nyereségrészesedést fizettek. 1977-ben az előző évi eredmények alapján egy heti fizetésnek megfelelő összegű nyereségrészesedést adtak dolgozóiknak.  

Képzés, betanítás, ösztöndíj 

A nyolc általánost végzett fiatalok fonó-szövő szakmunkástanuló képzésre jelentkezhettek. A képzési idő két év volt. Ezalatt ösztöndíjat, ösztöndíj kiegészítést és társadalmi ösztöndíjat kaphattak a tanulók. Ez az összeg jó (4-es) tanulmányi eredmény esetén az első évfolyamon elérhette a havi 730, a második évfolyamon a havi 850 forintot. A betanított munkára jelentkezők 2-3 hónapig a betanulási időig havi 1500 forint alapbért, pótlékokat és ebédpénzt kaptak. A vállalatnál a kereseti Iehetőség a besorolástól a teljesítménytől függően 2000-2800 forintig terjedt. A három műszakban dolgozó fonók és szövők keresete 2800-4000 forint között mozgott.  

Bútorszövet és falikárpit a hetvenes évek közepén
Forrás: Fortepan

Egészségügy, kultúra és sport 

A Szombathelyi iparban az átlagosnál jobb egészségügyi, kulturális és sportolási lehetőségek várták a dolgozókat. Főfoglalkozásban egy általános orvos, egy fogorvos és egy laboráns gyógyította a megbetegedett dolgozókat. Ezenkívül nőgyógyászati rendelés, terhességi tanácsadás és hallásvizsgálat is volt az üzemükben. A tanulni, művelődni vágyók is megtalálták számításukat. A gyár 6000 kötetes könyvtárral rendelkezett. Az üzemen belül több vörös salakos sportpálya és egy úszómedence állt a sportolni vágyók rendelkezésére. Ifjúsági zenekaruk a klubestekhez nyújtott zenét. A fotószakkör tagjai megörökíthették a termelés legszebb pillanatait. Ezenkívül a város területén, a KISZ lakótelepen volt egy sporttelepük. A Pamutnak labdarúgó, kézilabda, röplabda, és asztalitenisz csapatban sportoltak a fiataljai. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában