Gyűjtőkbe helyezhetjük a fát

2023.01.03. 09:13

Begyűjtik a fenyőfákat - Mulcsot készítenek, az apríték virágágyások alá is kerül

Szombathelyen a SZOMHULL, Vas megyében – néhány települést kivéve – az STKH szállítja el a gyűjtőpontokra, illetve a házak elé kitett karácsonyfákat.

Horváth László

Forrás: Unger Tamás

A legtöbben Vízkereszt után szedik le díszeket a karácsonyfáról, és teszik el azokat december 24-ig szentestéig. A keresztény hagyomány szerint január 6-án érkeztek meg Betlehembe a napkeleti bölcsek, akiket egy csillag vezetett el Jézushoz. Innen a fa tetején lévő csillagdísz, ami a betlehemi csillagot jelképezi. Ha korábban bontják le a fát, akkor a bölcsek elvesztik iránymutatójukat, megérkezésük után azonban már nem volt rá szükségük. 

Így esik hát január hatodikára, vízkeresztre a karácsonyfa lebontásának ideje, és veszi kezdetét a farsangi időszak, amely egészen húsvétig tart. 

A SZOMHULL Nonprofit Kft. és a SZOVA Nonprofit Zrt. 2023-ban is gondoskodik a lebontott karácsonyfák elszállításáról a vasi megyeszékhelyen. A városüzemeltető oldalán olvasható. 2022 decemberében 121 darab fenyőfagyűjtőt helyeztek ki a tömbházas övezetekbe, a környéken élők ezekbe helyezhetik el a teljes mértékben lecsupaszított karácsonyfákat. A gyűjtők tartalmát napi szinten ellenőrizik, szükség szerint ürítik. Január 31-én a fenyőfagyűjtő pontok megszűnnek. 

A családi házas területeken – a korábbi évekhez hasonlóan – nincsenek kijelölt gyűjtőpontok, a szombathelyiek az egyes körzetekhez rendelt városüzemeltető gyűjtőnapokon tehetik ki ingatlanjuk elé a feleslegessé vált lebontott fenyőket (díszek, égősor, karácsonyfa tartó nélkül). Innen januárban és februárban két-két alkalommal szállítják el a fákat, az övezetek és dátumok listája a SZOVA oldalán megtalálható. 

Vas megyében – Táplánszentkereszt és Vasszécseny  kivételével - a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (STKH Kft.) végzi el ezt a feladatot. A fenyőfák gyűjtése nem a kommunális hulladékkal együtt történik, külön járatokat indít a cég. A szakemberek azt kérik, hogy a fenyőket a gyűjtés napján helyezzék el a házak előtt. A begyűjtés időpontjairól a társaság weboldalán, a www.stkh.hu (link: https://stkh.hu/) oldalon lehet tájékozódni. Itt a 2023-as, Vas megyei hulladéknaptárt kell keresni, ezen belül pedig kiválasztható az adott település. 

Mindkét cég azt kéri, hogy a közterületek rendjének és tisztaságának megóvása, illetve a balesetek elkerülése érdekében a karácsonyfákat ne dobják az úttestre, a parkokba, zöldterületekre, hanem helyezzék azokat az ingatlan elé, legkorábban a gyűjtést megelőző napon, a hulladékgyűjtő edények mellé vagy azok helyére, talp és díszek nélkül. A rossz időpontban kitett fenyőket később sem szállítják el. A fenyőfákat nem kell bezsákolni. A begyűjtött fákat ledarálják, a mulcsot többek között a virágágyásokban terítik szét, de komposztálják is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában