Múltidéző

2023.01.01. 16:00

Így telt a szilveszter 1992-ben - Erős faggyal jött az újév, erotika a TV-ben, gazdag menüsorok a vasi vendéglőkben, garázdaság a köztereken

A kilencvenes években sokan szilvesztereztek az utcán, a tereken, de 1992-ben, ugyanis erős fagy köszöntött Vas megyére. A Tv-ben a nyolcvanas évekkel ellentétben már szabadabb műsorok voltak terítéken: teret kaptak a politikai viccek, másodvirágzásukat élték a kabarék, megjelentek az erotikusabb tartalmú műsorok. 30 évvel ezelőtt sokan búcsúztatták az óévet vendéglőkben, ahol változatos ételkínálattal várták őket. Míg az éttermekben az ételkínálat gazdag volt, az utcákon a morál eléggé szegényes: sokan törtek, zúztak az „ünneplés” hevében.

Kelemen Attila

Szilveszterezők 1992-ben

Forrás: VN/archív

Erős faggyal léptünk az újévbe

A kilencvenes évektől egyre népszerűbbé vált nagyobb közösségben, az utcán, a tereken szilveszterezni. Ennek ellenére 30 évvel ezelőtt akik tehették, nem a köztereken búcsúztatták az óévet, ugyanis éjszaka -10 és -15 közötti értékeket mutattak a hőmérők higanyszálai. Az erős fagy ellenére hó nem volt, csak jelentéktelen hódara varázsolta fehérré a vasi tájat.

Mivel évek óta nem volt hó Vas megyében, de az erős fagy által vastag jégtáblák borították a vasi tavakat, ezért a farkasordító hidegben sokan a fejükbe vették, hogy korcsolyáznak egyet. Elhagyatott tavak, befagyott patakok, és az elmaradhatatlan szombathelyi Csónakázó-tó volt célkeresztben. Ugyan a tábla figyelmeztetett: Jégre menni tilos! Ám a suhanó korcsolyák fittyet hánytak a figyelmeztetésnek, hiszen a jég vastag volt és még fizetni sem kellett érte.

Korcsolyázók a Csónakázó-tón
Forrás: VN/archív

Kojak és Samantha Fox a TV-ben

Akik az otthonaikban ünnepeltek, azok az alábbi TV-műsorokkal várhatták az éjfélt. A TV1-en előbb a Mezítláb a parkban című film, majd az Uborka politikai saláta, végül a Gálvölgyi-show ment főműsoridőben. Éjfél után a szexi énekesnő, Samantha Fox és a Pasadenas együttes koncertjére táncolhattak a házibulit választók. A TV2-n a Kojak amerikai krimisorozatot sugározták, amit éjfélig Paródia-percek, a Familia Kft. különkiadása, és a TV2 kabarészínháza követte. Éjfél után ezt a csatornát az autentikusabb zene kedvelői választották: Táncmulatság székiekkel, illetve Tamburás mulatság volt terítéken. A Szombathelyi televízióban éjfélkor a Hófehérke és a hét elgyötört törpe című erotikus film ment.

Samantha Fox a szexi énekesnő

 

Kojak is főműsoridőben volt 30 évvel ezelőtt

Gazdag menüsorok a vasi vendéglőkben

Az óévet sokan búcsúztatták vendéglőkben, társaságban. A szombathelyi Vadász étteremben telt ház volt, előjegyzésben magyar és lengyel csoportok foglalták le. Az ötszáz forintos vacsora bőséges vadásztálból, desszertből és az újévi virsliből állt. Az italok szabadon választott műfajba tartoztak. A Tó vendéglőt is csoportok foglalták le, szombathelyi és budapesti vendégek mulattak itt. Az előétel után itt vegyestálat kínáltak, amelyen vadász bélszín és lyoni libamáj szerepelt. Az édességet Gundel-palacsinta képviselte, éjfélkor virsli járt még a vacsorához. A kőszegi Gesztenyés étteremben egy bécsi csoport búcsúztatta az óévet. A több éve visszajáró osztrákok 3 busszal érkeztek. előételként roston sült libamájat szolgáltak fel nekik, franciasalátával. Utána haramialeves, vegyestál (gombás marhasült, Wellington szűzérmék, ananászos pulyka, vegyesköret) salátatállal következett. Desszertként gesztenyetorta került az asztalra. Éjfélkor korhelylevesből és virsliből lehetett választani. A bük-fürdői Vadvirág étteremben is zömében külföldiek foglaltak asztalt. Itt az 1500 forintos menü meglehetősen hosszú volt: a hideg előételt rákkrémleves követte, utána fokhagymás

báránypecsenye és malacsült következett. Itt az édességnek pudingot szolgáltak fel, éjfélkor pedig korhelylevest. Az italsorba koktél, fél liter bor, ásványvíz és egy fél üveg pezsgő tartozott.

Nem telt el a szilveszteri mulatozás garázdaság nélkül

A mulatozás sok helyen garázdaságba torkollott. A szombathelyi Széchenyi utcában egy konténer szemete égett szilveszter este. Kukákat rugdaltak szét, borogattak fel „erős kezek” szerte a városban, többek között a Kőszegi-utcában. Kirakatokat is betörtek Szombathelyen: a Király utcában, a forgó közben, a Szent Márton utcában, valamint Sárváron a Gárdonyi utcában. Visszapillantó tükröket törtek le a szombathelyi Domus parkolójában álló gépkocsikon ismeretlen tettesek.

De még így is „jól jártak” a vasi járőrök, ugyanis az ország többi részén komolyabb károk keletkeztek. Egerben egy négyemeletes sorház udvarán egy Lada 1300-as személygépkocsiban felrobbant a PB-gázpalack. A detonáció nyomán a garázsoron öt helyiség dőlt romba, és égett ki, valamint 100 lakás ablaka tört ki. Ajkán pedig egy tízemeletes lakóházban keletkezett tűz, egy bekapcsolva felejtett villanytűzhely miatt. A lángok a másodi emeleti lakásból a nyolcadik emeletig kúsztak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában