Megszületett a döntés

2023.01.10. 18:05

Megnövekedett a forgalom - Burgenlandban teljesen lezárnak egy határátkelőt

Drasztikus intézkedést hozott a somfalvi (Schattendorf) önkormányzat. A krone.at beszámolója szerint azért, mert a településen több súlyos baleset is történt, továbbá a Belügyminisztériumtól sem kaptak segítséget.

vaol.hu

Thomas Hoffmann, Somfalva polgármestere bejelentette a határátkelő teljes lezárását.

Forrás: krone.at

Az elmúlt években Ágfalva és Somfalva közötti határátkelő az ingázók közötti fontos útvonallá vált. A burgenlandi település önkormányzata több korlátozást is bevezetett. Ennek értelmében munkanapokon reggel és este megtiltották az átkelést. Soproni és a környékbeli autósok közül még most is sokan rövidítenek erre. Hamarabb elérhető Nagymarton (Mattersburg) Bécsújhely (Wiener Neustadt). Sokan az autót leteszik a határ mellett, majd átsétálnak, és az ottani autóval utaznak tovább - írja a korne.at.

Thomas Hoffmann polgármester tavaly novemberben a belügyminiszterhez intézett nyílt levelében azt követelte, hogy a törvényi keretek között a határátkelő csak a lakosok számára legyen nyitva, és automata fénysorompót lehessen felállítani. Biztonsági okokból meg kell akadályozni az ellenőrizetlen átmenő forgalmat, Az ideiglenes tilalom nem járt a kívánt hatással.

A helyzet tovább romlott. Egyre gyakrabban történnek olyan balesetek, amelyekben kerékpárosok vagy gyalogosok érinettek. Többen súlyosan megsérülnek. Legutóbb december 30-án ütött el egy járókelőt egy magyar ingázó. A beteg még mindig kórházban van.

- Nem nézhetjük tovább tétlenül. A jelenlegi helyzetet nem lehet elviselni – panaszkodott az SPÖ polgármestere, miközben még mindig választ vár Gerhard Karner ÖVP-belügyminiszter hivatalától. 

Thomas Hoffmann bejelentette: a közelgő önkormányzati képviselő-testületi ülésen rendeletet fogadnak el a határút lezárásáról. A további intézkedésig érvényes korlátozás március 1-jén lép életbe. Jobban szerettem volna egy fénysorompót, mint egy ésszerű, európai szintű megoldást. De ha a Belügyminisztérium nem tesz valamit, akkor be kell avatkoznunk. A lakosság biztonsága a legfontosabb!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában