Megbékélés

2023.01.10. 13:44

Megszabadulni a harag terhétől - Sztojka Szabina tartott előadást a molnaszecsődi kultúrházban

Sztojka Szabina, az Országos Református Cigánymisszió vezetője tartott előadást a molnaszecsődi kultúrházban.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

Ferentzi Sándor református lelkész éneklésre buzdította a jelenlévőket: az Itt van Isten köztünk kezdetű énekkel kezdődött a program. - Merész dolog a megbékélés, a legtöbb esetben elnémít bennünket ez a téma, pedig békességre szükség lenne tágabb és szűkebb környezetünkben is – mondta bevezetőjében a lelkész, majd Sztojka Szabina vette át a szót

-Cigány-magyar vegyes házasságból születtem, Kiskunhalason. Amikor első osztályos lettem, még nem volt külön iskola a cigány gyerekeknek, így „rendes” iskolába kerültem ének-zene tagozatra. Ott szembesültem először azzal, mit jelent cigánynak lenni: azt mondták az osztálytársaim, hogy menjek ki a teremből, mert büdös van – kezdte történetét Sztojka Szabina, majd teológiai tanulmányait és missziós munkáját hozta szóba. Jelenleg az Országos Református Cigánymisszió vezetőjeként dolgozik, emellett az elmúlt évek során nemzetközi tapasztalatokat is szerzett például Ruandában, Ukrajnában és Amerikában.

Szabina a megbékélés „nagyköveteként” is tevékenykedik, képzésekre, tréningekre jár, de maga is tart előadásokat. - Isten behív mindannyiunkat az Atya-Fiú-Szentlélek körbe, vagyis a Szentháromságba – mondta, majd hozzátette: -A megbékélés – legyen szó népek, népcsoportok közötti megbékélésről vagy családon belüli megbékélésről - nem megy egyik napról a másikra, ez egy folyamat, egy út, türelem kell hozzá. A legfontosabb az, hogy ne legyünk önzők, ne a magunk hasznát nézzük, akkor könnyebben megszabadulhatunk a harag terhétől – mondta zárásként az előadó, akit egy kis olajfával – a békesség jelképével – ajándékoztak meg a molnaszecsődiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában