vaol.hu podcast

2023.01.20. 15:57

Mesélő podcast: A pénzt nem adta vissza, inkább új szószéket készített a sitkei templomnak

Feiszt György

Fotó: Cseh Gábor

Sitke nevét a neogótikus Kálvária-kápolna megmentésére szervezett rockkoncertek tették híressé. De van itt egy templom is.

A kápolnánhoz képest sajnos kevesebb figyelem fordítódik a falu gazdag művészeti értékekkel bíró, több évszázados plébániatemplomára. A Szent Lőrinc tiszteletére szentelt középkori templom első említése 1427-ből való, de régebbi voltát a környezetében előkerült kőfaragványok bizonyítják. Ezek közül kiemelkedik az Isten bárányát –  Agnus Dei – ábrázoló XIII. századi faragvány, amelyet 1938-ban helyeztek el a megújított templom mellékoltára fölé.

A templom barokk berendezése a faluban birtokos Felsőbüki Nagy család adományából a XVIII. század végén készült. Arról azonban, hogy a felújítási munkálatok már évszázadokkal ezelőtt sem voltak problémamentesek, egy a közelmúltban előkerült dokumentumból értesülhetünk. 1778. február 17-én Illés József nagysitkei plébános  (Kis-, és Nagysitke egyesítésével 1946-ban keletkezett Sitke község) a soproni városbírónál panaszt emelt, amely szerint Páris János Mihály soproni szobrász 1775. november 14-én felvett megbízóitól 175 forintot, egyúttal szerződésben vállalta, hogy a templomnak olyan szószéket farag, amelynek mintájául a győri jezsuita (ma bencés) templom szószéke szolgál.

Amikor azonban az elkészült művet a szombathelyi asztalosok és szobrászok megvizsgálták, írásba adták, hogy azon nemcsak kijavíthatatlan hibák vannak, de az ábrázolt alakok bosszantóan rosszak és kicsik; ezért visszakövetelik a 175 forintot. Mivel Páris János Mihály szegénységére hivatkozva a tőle hanyag munkája okán visszakövetelt pénzt visszaadni nem tudta, a bíróság előtt kötelezte magát arra, hogy új szószéket készít a templomnak – és amikor azt leviszi Sitkére, egyúttal a főoltáron kifogásolt hibákat is ingyenesen kijavítja.

A peres anyagból derül ki, hogy Dorffmeister Istvánnak a Szentháromság és a Megváltás jelképes ábrázolását mutató, 1774-ben „Stef. Dorfmeister acad. Vindobon p. 1774” szignóval ellátott monumentális sitkei képét keretező barokk főoltár alkotója is Páris János Mihály soproni mester volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában