Anyakönyv

2023.01.25. 10:01

Utánajártunk, mik voltak a legnépszerűbb, és legkülönlegesebb gyermeknevek 2022-ben Szombathelyen

Tavaly január 4-étől idén január 4-éig bezárólag vizsgáltuk a Szombathelyen született gyermekek anyakönyvi adatait. Lánynevek közül a Luca, míg a fiúnevek közül az Olivér volt a legnépszerűbb. Emellett kelendőek voltak az egyedi nevek is az elmúlt évben.

Vas Népe

Éjjel 1:32 perckor született meg az év első vasi babája a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban.

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi polgármesteri hivatal illetékes osztályától kapott anyakönyvi adatok szerint 2022. január 4. és 2023. január 4. között 26 újszülött kisfiúnak adták az Olivér, 25-nek a Noel, 22-nek a Bence és a Botond, 21-nek a Levente, 20-nak a Barnabás és a Benett nevet. A lánynevek közül 24-en kapták a Luca, 22-en a Léna, 20-an az Anna, 17-en a Zoé, 12-en pedig a Natasa, Jázmin és Lilla nevet. Úgy tűnik, tavaly az egyedi nevek is nagy népszerűségnek örvendtek: egyebek mellett találhatunk az újszülöttek sorában egy-egy Madlent, Teodort, Axelt, Neót, Teklát, Ébent, Zevet, Maximiliánt, Brájent, Szimónát, Bertoldot, Zsófit, Hunórát, Hollit, Teót, Ronaldot, Evelinát, Darnelt, Magnust, Kadosát, Bulcsút, Sanelt, Mollit, Pollát, Pollit, Lariont, Édát, Bent, Kélát, Kaméliát, Adoniszt és Kierant. 

Ugyancsak nagy népszerűségnek örvendtek tavaly az összetett, kettős nevek, mint például a Lilianna, a Mirabella, a Lorabella, az Annaróza és a Bellaróza. Bár a régi, történelmi gyökerekkel rendelkező magyar nevek közül többet is adtak tavaly a vasi szülők újszülött gyermekeiknek – például Sára, Kende, Levente, Zalán –, voltak olyan nevek is, amelyek második névként ugyan még szerepeltek, de első keresztnévnek senki nem adta őket, mint például az Ida és a Károly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában