Hagyományok

2023.02.19. 11:42

A farsangi tojásszedés hagyománya a mai napig él Vaskeresztesen - fotók, videó

Vasárnap délelőtt házról házra jártak az ifjak zenés kísérettel a hagyományos háromnapos farsang részeként. A tojásszedés hagyománya a mai napig él – fonott kosárba gyűjtötték, és majd a böjtben fogyasztják el.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A vaskeresztesiek farsangján évtizedek óta a vasárnap a bál napja, a hétfő a tojásszedésé. A több napos vidám farsangzáró rendezvényt az idén előrehozták: szombaton az Alpesi fogadóban éjjel 2-ig tartott a mulatság: a Bergländer Buam zenekar játszott Pilisvörösvárról. 

A látványos zenés tojásszedést pedig vasárnap délelőttre időzítették, hogy hétfőn senki se hiányozzon a munkahelyéről. A szombati bálban Wölfinger József tűzoltóparancsnok üdvözölte a vendégeket, Krancz Tamás polgármester nyitotta meg az estét, Hatosné Németh Valéria pedig a Német Önkormányzat és a Hagyományőrzők nevében mondott köszöntőt. 

A Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport táncokkal készült az estre, a hagyományőrzők a Farsangvasárnap Vaskeresztesen című jelenetet adták elő, bemutatva, hogy a farsang vége a bálról, a vidámságról, a táncról és a fiúk „lányok általi bevásárlásáról” is szólt a faluban. (A lányok régen a bálban bokrétát adtak a fiúknak. Ha a fiú elfogadta az udvarlást, akkor a kalapjára tűzte a lánytól kapott ajándékot.) Vasárnap reggel 8-tól sváb zenére járták a falut az önkéntes tűzoltók, fiatalok. A tojásgyűjtésen kívül megtáncoltatták a ház népét, akik megvendégelték a zenészeket, tűzoltókat és a maskarás fiatalokat. Vasárnap délután a gyermekek farsangját tartották a faluban – így lett minden generáció részese a több napos mulatságnak. S hogy mi lesz a begyűjtött tojás sorsa? Hamvazószerdán vagy valamelyik böjti hétvégén megsütik és közösen elfogyasztják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában