Előadás

2023.02.08. 10:31

A tehetség: wifi-kapcsolat az égiekkel – Setényi János tartott előadást az MCC Szombathelyi Képzési Központjában

Nyílt Szülők Akadémiája előadásra hívta vendégeit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szombathelyi Képzési Központja január 25-én.

Vas Népe

Setényi János az MCC Szombathelyi Képzési Központjában

Forrás: VN/Tóth Ákos

Elsőként Szabó Éva Fiatal, a Fiatal Tehetség Program régiókoordinátora és Horváth Magdolna, a Középiskolás Program programkoordinátora mutatta be röviden az MCC által kínált, a szombathelyi központban elérhető lehetőségeket. Ezután Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója tartott előadást a tehetség felismeréséről, kiműveléséről és sikerre viteléről. Ismertette a közönséggel a tehetség ma elfogadott tudományos meghatározását: egy adott területen nyújtott kiemelkedő teljesítmény. 

– E tudományos meghatározás szerint a tehetség három alappillére az intelligencia, a kreativitás és a motiváció. Valószínűleg mindannyian érezzük azonban, hogy van valami mindezeken túl, vagy még inkább mindezeken felül, ami „tehetségessé tesz” valakit.  Olyan ez, mint egy aktív wifi-kapcsolat az égiekkel. Az igazán megszállott tehetség elkezdi szolgálni ezt az erőt, és ennek veti alá egész életét. És bizony ez sokszor nem a totális boldogságról szól. A tehetség sokszor izzadságos munkát jelent – fogalmazott.

Forrás: VN/Tóth Ákos

Az esten a hallgatóság bepillantást kapott a tehetségkultúra fejlődésének történetébe is. Szóba került a tanyavilágok, a paraszti közösségek viszonya a tehetséghez, és a pedagógusok kiemelkedő szerepe a tehetséggondozásban. Setényi János hangsúlyozta, hogy az MCC korántsem konkurálni szeretne a közoktatással, sokkal inkább támogatni szeretné a tehetségek kiművelésében. Sok esetben a közoktatásban ismerik fel a diákok kiemelkedő teljesítményét, azonban a magas diáklétszám miatt nem mindig marad energia a tehetségek felkarolására, hosszan kísérésére. Ez az, amiben az MCC támogatást nyújt. 

– A tehetség kiművelésében és sikerre vitelében kell a legtöbbet fejlődnünk. A sikerre vitel során pedig el kell érnünk, hogy a tehetségek ne repüljenek ki, hanem térjenek haza, és törekedjenek az értékteremtésre, tartsák központi feladatuknak a közösségszervezést, és igyekezzenek visszaadni valamennyit a társadalomnak abból, amit ők kaptak, hangsúlyozta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában