Emlékezés

2023.02.13. 11:30

Február 13-a: Celldömölk gyásznapja - 13.13-kor a bombázás emlékére szólal meg a kegytemplom harangja - galéria

1945. február 13-án 13.13 órakor tizennégy repülőből álló kötelék 55 nagyméretű bombát és két légiaknát dobott a városra. A hetvennyolc évvel ezelőtt tragédia felkiáltójel kell, hogy legyen a ma élők számára: a város értékeinek megóvása közös feladat.

VN

Fotó: Czirók Zoltán

Az eseményekre így emlékezett Dala József az Új Kemenesalja hasábjain:  “Sajnos célt tévesztettek - a vasútállomás volt a célpont – így a városközpontra, a Kossuth, az Erzsébet utcára, valamint a templom környékére hullottak a bombák. Az elhunytak száma 36 fő volt, közöttük 12 katona. A sebesültek hetvenen voltak. Kistelepülés lévén ez nagy veszteségnek számít. Megkell említeni, hogy a várost ért támadás a legszebb házakat, a város központi magját semmisítette meg. Sok családi ház, üzlet semmisült, vagy rongálódott meg." 

A bombázásban megsemmisült az Erzsébet királyné utcában Varga József textilkereskedő háza, az ott lakók elhunytak, továbbá találat érte a Tisza István utcában a Tarczi-pékséget, a Kávéházat a Vasút utcában, a polgári fiúiskola két tantermét és szertárát is. A kegytemplom baloldali tornyának tövébe hullott bomba nem robbant fel. A közelében lévő Hangya-épületet viszont találat érte, ez volt a hajdani Gáyer-ház, a neves tudós szülőháza.  

A bombatámadás a város legszebb, központi részét érintette, mintegy száz ház megsemmisült vagy megrongálódott - köztük olyan rangos épületek is, amelyek régi képeslapokon köszönnek vissza.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában