Népességszám

2023.02.23. 15:00

Kevesebben laknak több lakásban - itt vannak a népszámlálás első Vas vármegyei adatai

A népességszám némileg csökkent, a lakásállomány ugyanakkor emelkedett Vas vármegyében az elmúlt bő egy évtizedben - ez derül ki a 2022. október 1. és november 28. között végrehajtott napszámlálás első eredményeiből.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Karnok Csaba

A Központi Statisztikai Hivatal közölte: ez volt Magyarország 16. népszámlálása, és a papír nélküli kérdőíveknek köszönhetően felgyorsult az adatok feldolgozása. Elsőként a népesség és a lakásállomány számának alakulását bemutató adatokat közölték.  

E szerint Vas vármegye népességszáma a 2011. évi népszámlálához képest 2,2 százalékkal csökkent. Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyék kivételével egyébként mindenhol hasonló tendencia figyelhető meg. A szomszédos Veszprém vármegyében például -4,7, Zalában pedig –6,7 százalék ez az érték. 

Az eredmények a népűrűségre is kitérnek, Vasban átlagosan 75-en élnek egy négyzetkilométeren. A korösszetétel pedig a következőképpen alakul: a vasiak 13,4 százaléka még nem töltötte be a 14. életévét, 64,9 százaléka 15-64 éves, míg 21,6 százaléka 65 évnél idősebb.  

A lakásállomány mintegy 4,5 százalékkal emelkedett Vas vármegyében az előző népszámlálás óta. A megyei jogú városokban egyébként átlagosan 987 ezer lakás található a népszámlálási adatok szerint – 75 ezerrel több mint 2011-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában