Megemlékezés

2023.02.06. 16:00

Lóránt Gyula szülőházánál gyűltek össze - Száz éve született Kőszeg sporttörténetének kiemelkedő alakja - fotók, videó

Száz éve, 1923. február 6-án Kőszegen született Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás középhátvédje, Kőszeg posztumusz díszpolgára, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes. Hétfőn elkezdődött a tiszteletére meghirdetett emlékév programjainak sora.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Délelőtt archív filmhíradók segítségével a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban idézték fel Lóránt Gyula alakját, majd egykori lakóházánál, a Várkör 30. szám alatt gyűltek össze az emlékezők.

Köszöntőjében Básthy Béla polgármester Kőszeg sporttörténetének kiemelkedő alakjáról azt mondta: karrierje a magyar labdarúgás történetének leginkább lelkesítő korszakába vezet, amikor a sportpályán szövődtek életre szóló baráti kapcsolatok. – Amikor Lóránt Gyulára emlékezünk, a sport egyetemességét, emberformáló erejét, a küzdelem és a győzelem képességét, a fair play szellemét is ünnepeljük – fogalmazott. Majd arról beszélt, hogy a világtörténelem és a magyar történelem egyik legsötétebb időszakában, az ’50-es években a sportolók képesek voltak páratlan sikereket, ezek által a túléléshez erőt adó örömöt adni az egész nemzetnek. Mint mondta, feltett szándékuk, hogy az évfordulót a kőszegi sport kapcsolatrendszerének megerősítésére, a sportélet mozgásterének kibővítésére használják fel.

Az emlékező beszédek sorát id. Lomnici Zoltán kezdte. Az Aranycsapat Testület elnöke az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes Lóránt Gyulát, a tehetséges sportembert és sportvezetőt méltatta, aki kiváló társaival olyan sikereket aratott, ami felemelte a nemzet fejét, öntudatot adott, a nemzeti önbecsülést adta vissza a magyarságnak. – Teljesítményük messze túlmutat a sporton: a nemzet élete, jövője, büszkesége szempontjából is meghatározó volt. Nemzeti ügy, hogy tiszteljük őket és úgy tekintsünk rájuk, mint a haza legnagyobb hőseire – mondta, majd Lóránt Gyula életművéből kiemelte szabadság- és hazaszeretetét.

– Alkatával kiemelkedett a mezőnyből, játékintelligenciája, keménysége a határon túl is elismert volt. A vidéki fiú bekerült az Aranycsapatba, tehetségével, szorgalmával, kitartásával vívta ki magának a lehetőséget. Méltán lehet rá büszke Kőszeg – fogalmazott Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője. Hozzátette: az MLSZ tisztelettel adózik az Aranycsapat minden játékosának emléke előtt. A példakép pedig adott a fiatalok előtt: ha kellően kitartóak és megvan a tehetségük, magasra lehet jutni.

Szöllősi György, az Aranycsapat Testület tagja, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete Lóránt Gyula hazai és külföldi karrierjének egy-egy állomását, emlékezetes pillanatát elevenítette fel. A közös nemzeti emlékezet a legnagyobb nemzeti hőseink közé emeli az Aranycsapat tagjait – emelte ki. Neudl Gábor, a Kőszegi Lóránt Futball Club elnöke a sporttelepről és a klubról szólt. Mint mondta, az utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt, a Lóránt Gyulára jellemző labdarúgás-szeretetet és elhivatottságot adják át a gyerekeknek. Koszorúzással ért véget az emlékezés.

Ágh Péter országgyűlési képviselő a budapesti Olimpia parkban emlékezett a legendás labdarúgóra. Ott, ahol az 1952-es olimpia bajnokaként örökítették meg a nevét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában