Harc a kártevők ellen

2023.02.23. 11:30

Megkezdődött a repce permetezése Vas vármegyében - Nemesbőd határában jártunk

Megkezdődött az őszi káposztarepce permetezése Vas vármegyében. Az elmúlt napok időjárása ideális körülményeket biztosított a növényvédelmi munkákhoz - Nemesbőd határában jártunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Vajkovics Balázs, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vasi elnöke azt mutatja: több száz bogarat gyűjtött a ragacsos sárga papír néhány nap alatt.

Fotó: © Cseh Gábor

Néhány hosszabb lépést teszünk a repcetáblán, míg elérünk a szombaton kihelyezett sárga, ragacsos papírig – a szakemberek számára ez az egyik legmegbízhatóbb módja annak, hogy meggyőződjenek a permetezés szükségességéről. Az elmúlt három napban több száz szárormányost gyűjtöttünk be, ez a mennyiség mindenképpen kezelést igényel - mondja Vajkovics Balázs, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vasi elnöke, majd a távolba mutat: - Szabad szemmel, laikusként is látni, ahogy tömegével repkednek a bogarak a növény fölött. Ekkor 16-18 Celsius-fokot mutat a hőmérő, a legideálisabb a permetezésre. Hűvösebb időben bebújnak a növény alsó részeibe a szárormányosok. 

Vajkovics Balázs aztán arról beszél: - Fontos a folyamatos figyelem. Hatékonyan védekezni csak a tömeges tojásrakás előtt lehetséges, hiszen a szárban és a levélnyélben lévő tojások és lárvák ellen nem hatnak az engedélyezett készítmények. - Mióta bizonyos szereket kivontak a használatból, csak futunk a rovarok után. A rovarkártételek megelőzésének, kezelésének egyre nehezebbé válása lehet az oka annak is, hogy tavaly ősszel a repce az elmúlt évekhez képest már kisebb népszerűségnek örvendett a gazdálkodók körében, a vetésterülete lecsökkent - tette hozzá a szakember, akitől megtudjuk azt is, milyen károkat okozhat ez az apró állat.

© Cseh Gábor
A szakember a kártevő nyomát mutatja a növényen: hosszabb távra is kihat a mostani károsodás 
Fotós: © Cseh Gábor

A peterakás helyén a szár először néhány centiméter hosszan felreped, majd megindul a deformálódása, csavarodása, végül pedig felhasad. A gombabetegségek könnyen megtelepszenek a nyílt sebeken és sérüléseken. Másrészt: a már kikelt lárva szó szerint kieszi a növény bélszövetét, és így sem tápanyag sem vízháztartása nem lesz optimális. A repce egyébként önmagában még ezt is túlélné, de ha jön egy késői, például áprilisi fagy, azt ilyen legyengült állapotban nem vészeli át, ahogy egy hosszabb, csapadékhiányos időszakot sem. Továbbá: hiába az esetleges termés, a szárazságban elborul és így betakaríthatatlanná válik a növény.

Ahogy leérünk a tábláról, a traktor már birtokba is veszi a területet - ez az első, a régi módszerekhez képest a nulladik permetezés az idén. Egy hónap 10 nap múlva ismét ellenőrzik a növényeket, ha szükséges, megismétlik a permetezést. Utána pedig megkezdődik a védekezés az egyéb kártevők ellen is: a virágzás ellőtti időszakban jönnek a fénybogarak, majd a betelepülő kártevők - utóbbiak egyébként szintén nagy baj okozói.

Most elsősorban kiadós csapadékra várnak a gazdák, hogy a műtrágya, amit a legtöbb helyen már kiszórtak, eljuthasson a gyökérzónáig.

Vajkovics Balázs úgy látja: - Szép a repceállomány Vasban, és jó képet mutatnak a gabonák is. A hó nélküli tél nem a legszerencsésebb az őszi vetésnek, foltokban nyomot hagyott a fagy is, de ez nem feltétlen jelent terméskiesést. Innen indulunk, meglátjuk mire lesz elég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában