Konferencia

2023.02.27. 14:00

Miben segítenek a fogyatékosságügyi tanácsadók? - Vasban is elérhetőek - galéria, videó

Tanácsadók segítik a fogyatékossággal élőket és hozzátartozóikat országszerte, így Vasban is. A Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesületének hétfői nyitókonferenciáján az elmúlt évek munkájába is bepillantást engedtek a szombathelyi városházán.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

A Slachta Margit Szociálpolitikai Intézet lebonyolításában jutott kormányzati forráshoz a Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete: a projekt fókuszában a fogyatékossággal élők támogatásában és ellátásában megjelenő érzékeny problémák sora és adekvát kezelésük szerepel. A hétfői nyitókonferencián Koroknai Anikó elnök köszöntőjében elmondta: szervezetük 11 éve működik, a nyugat-dunántúli régióban, azon belül is elsősorban a Vasban élők szociális helyzetének figyelemmel kísérése, javítása a feladatuk. Ötvenkét tagjuk önkéntesen végzi segítő munkáját: különösen odafigyelnek a gyermekbántalmazásokra, például a Barnahus-programon belül szerveztek workshopokat ügyészeknek, kerekasztal-beszélgetést rendőrök számára, és más tréningeket. Emellett adományosztásoknál is rendszeresen részt vesznek. 

Munkájuk során többször találkoznak fogyatékossággal élőkkel és családjukkal. Koroknai Anikó emlékeztetett: 2022-ben a kormányzat megteremtette a jogszabályi hátteret, így minden megyében létrejött két fogyatékosságügyi tanácsadói státusz. Vasban annak a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat ad helyet.

A fogyatékosságügy aktuális kihívásairól és a tanácsadói hálózatról a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkatársai adtak tájékoztatást. Megtudtuk: 2017-ben indult el európai uniós forrásból az úgynevezett Montázs-projekt, országosan 22 Információs és Koordinációs Pontot hoztak létre, ahol a fogyatékosságügyi tanácsadók megkezdték a munkát. Pályázati forrásból 2021 végéig működhettek: ez idő alatt összesen több, mint 20 ezer esetben jártak el és 13 ezer 117 klienssel kerültek kapcsolatba. A tanácsadóknak kiemelt szerepük volt a szakmai tájékoztatásban, együttműködések kialakításában, valamint a szolgáltatások és az igénybe vevők összekapcsolásában - tudtuk meg Reményi Csabától. Hozzátette: 2022. január 1-jével a szakminisztérium 21 intézményt jelölt meg, ahol elérhetőek a fogyatékosságügyi tanácsadók.

Tóth Mónika felhívta a figyelmet az Egységes Fogyatékosságügyi Portálra (www.efiportal.hu), ami szintén a projekt eredményeként jött létre, és ahol aktuális hírekről is lehet tájékozódni. Kitért arra: sok megkeresést kapnak a fogyatékossággal élő felnőttek és gyermekek elhelyezése kapcsán, emellett pedig a szakemberhiány okoz komoly gondot az ágazaton belül. Tanácsaikkal szívesen segítik az érzékenyítő, szemléletformáló programok megszervezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában