Szép

2023.02.26. 08:15

Nyílik a tőzike a horvátnádaljai Dobogó erdőben - fotók

Ha valaki a szürke télies napok után varázslatos szabadtéri környezetbe, madárcsicsergés közé vágyik és szeretne egy kicsit feltöltődni, annak jó szívvel ajánljuk Körmend-Horvátnádalján a Dobogó erdőt, ahol már javában virágzik a tavaszi tőzike.

Markó Petra

Fotó: Jámbori Tamás

A kora tavasszal nyíló hagymás növény a negyven hektáros területen egy összefüggő fehér virágszőnyeget alkot, amit március közepéig biztosan meg lehet csodálni, de utána is érdemes kilátogatni a Dobogó-erdőbe, hiszen a fehéret egy tarka virágszőnyeg váltja fel. A déli oldalon már most is lehet látni nyugati csillagvirágot, ami szépen kéklik a fehér tőzikék között, nyílik majd a tyúktaréj, ami sárga virágot hoz, az odvas keltike és a a pettyegetett tüdőfű pedig rózsaszín-lilás virágaival tarkállja majd ezt a gyönyörű szép virágszőnyeget. 

- Ezek a kora tavaszi növények valamilyen föld alatti raktározó szervvel rendelkeznek, tehát vagy hagymájuk van, mint a tőzikének, vagy gyöktörzsük, vagy gumójuk. Emiatt tudnak ennyire korán kibújni, mert van tartalék tápanyaguk és kihasználják, hogy ilyenkor még nincs lomb a fákon és fürdőznek a napsütésben - tudtuk meg Szekeres Zsófiától, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi terület-felügyelőjétől, aki több dologra is felhívta az erőlátogatók figyelmét: az erdőben csak a tanösvény kijelölt nyomvonalán lehet közlekedni, mert ha valaki besétál a virágok közé, letaposhatja azokat és nem tud megfelelően szaporodni a tőzike. Az pedig talán már tudatosult mindenkiben, hogy Magyarországon a tőzike a hóvirággal együtt védettséget élvez és tilos leszakítani. 

A Dobogó-erdőt egyébként rendkívül gazdag állatvilág is jellemzi. A szakembertől megtudtuk, ha tekintetünket a lombkoronák felé szegezzük több madarat is észrevehetünk : a nagyon korai látogatók például a legnagyobb ragadozó madarat, a rétisast is láthatják, de a széncinke, a kékcinke, a barátcinege és a harkályok közül a nagy tarka harkály, a közép fakopáncs és zöldküllő is hallatja már a hangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában