Hamvazószerda

2023.02.23. 07:00

Védjük meg ünnepeinket! - Egy egyesület szóvá tette: ne mulatozzunk a böjti időszakban

Hamvazószerda volt tegnap, elkezdődött a kereszténység legfontosabb ünnepére, Jézus kereszthalálára és feltámadására való lelki felkészülés időszaka.

VN

A farsangi mulatságok időzítése sajnos sokszor átnyúlik a nagyböjti időszakba

Forrás: Shutterstock

A hamvazószerda a farsangi időszak utáni első nap. A nagyböjt kezdőnapja a latin szertartásban, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. A Fiatal Családosok Klubjának Egyesületéhez (FICSAK) ugyanakkor több szülői bejelentés érkezett, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sajnos sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban –, írják honlapjukon. 

Miután a farsangi időszak több hétig tart, megvalósítható és fontos volna, hogy erre az időszakra tervezzék a köznevelési intézmények a vidám ünnepségeket, a tanév tervezésekor legyenek figyelemmel erre a mozgó dátumra is – jegyzik meg közleményükben. A klub arra kéri a döntéshozó politikusokat és az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a vonatkozó kérdést, azaz, hogy az adott évben mikor lehet farsangi mulatságot szervezni. 

Az ünnepeink mélységét, valódi tartalmát, a kereszténység gazdag és éltető hagyományát úgy tudjuk továbbadni gyermekeinknek, ha mi magunk is komolyan vesszük azokat, és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje – írják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában