Szemle

2023.02.28. 17:21

Versekkel, népdalokkal, hangszerrel léptek színpadra - Kedden az alsó tagozatosok mutatkoztak be a Művészeti Szemle döntőjén - fotók, videó

Február 28. és március 3. között rendezi a Jurisics-vár Művelődési Központ a kőszegi és Kőszeg környéki iskolák művészeti szemléjének döntőjét. Alsó és felső tagozatosok, középiskolások is színpadra állnak, hogy megmutassák a tehetségüket versben, prózában, énekben, hangszeres zenében és táncban.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A sok évtizedes hagyományú szemle idei négy napja alatt 101 produkciót minősít a zsűri. Keddtől csütörtökig a Jurisich Miklós Gimnázium díszterme ad otthont a szemlének. A tánc kategória fellépőit a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják pénteken. Kedd délután a legkisebbek, az alsósok érkeztek a gimnázium dísztermébe. Básthy Béla polgármester köszöntötte őket, szüleiket és a kísérő pedagógusokat. – Nem lehet elégszer mondani, mennyire fontos, hogy ne érjük be a kötelezővel, azzal, amit a tanmenet előír – hangsúlyozta, és a felkészítők munkáját is kiemelte, akik észreveszik a tehetséget. Pócza Zoltán várigazgató technikai útmutatói után elsőként a Gyöngyvirág csoportot szólította Gelencsér Ildikó, a szemle szakmai vezetője, művészeti titkár. 

A kislányok és középen egy kisfiú zalai népdalokkal készültek. Utánuk sorban verssel, mesével, népdallal és gyermekdallal, trombitán és furulyán előadott darabokkal léptek a „nagyszínpadra” a kicsik. Ki csengő hangon, játékosan, más komolyan, de mindenki bátran, a tehetsége legjavát adva mutatkozott be. Velük izgultak a szülők és a közönség – elképzeltük, milyen az, amikor a kezünk ujjai összevesznek, hogyan ébred zsémbes Zsófi, hogyan ül fönt a Maszat-hegy legtetején teraszán Szösz néne és az, és éreztük azt is, hogy „jó magyarnak lenni.”

A szemlét március 14-én 17 órakor a legjobb produkciókból összeállított ünnepi gála zárja a gimnázium dísztermében. A gálán való részvétel regisztrációköteles. A zsűri – Sándorfi Olga, a Paragvári iskola zenei tagozatának tanára, kórusvezető; Fasching Zsuzsa, az ELTE SEK Zenei Tanszékének főiskolai adjunktusa; Nagyné Erőss Rozália magyar szakos tanár, színházi szaknevelő és Merklin Ferenc, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója, magyar szakos tanár – addig dönt, és kiderül, hány produkció kapott oklevelet, bronz, ezüst, arany vagy éppen kiemelt arany minősítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában