Megemlékezés

2023.03.15. 12:27

A haza örök - Így emlékezett Szombathely a márciusi ifjakra - videók, fotók

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésére napja alkalmából szervezett ünnepségsorozatot Szombathely városa március 15-én.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Lobogtak a zászlók, vitte a szél a hajba fonott nemzeti színű szalagot, táncot jártak a kokárdák a kabátra, gallérra, a kutya ruhájára tűzve - a barátságtalan idő ellenére mintegy tucatnyi gyermek és szüleik jöttek el az MMIK előtti térre, ahol a város és a vármegye képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.  Innen a huszárok felvezetésével a Március 15. térre vonultak az ünneplők. A Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd Szabó Róbert elszavalta Tompa Mihály: 1848 című versét.  

- Március 15-e a szabadság ünnepe. A nap, amikor a nép nemet mondott az elnyomásra. Ez a nap a múlt és a jelen összefonódása - ezt már Horváth Soma alpolgármester mondta a Savaria Múzeum parkjában. Mostanra megduzzadt az ünneplők köre, sokan voltak kíváncsiak a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjainak műsorára. S mire elszavalták a 12 pontot, a szél elfújta a felhőket. 

 Az ünnepségsorozat Dr. Horváth Boldizsár szobrának megkoszorúzásával zárult. A Szombathelyi Sajtóünnep 15 órakor kezdődik a képtárban.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában