Előadás

2023.03.09. 16:00

A krízishelyzetekre fel kell készülni - Közösségfejlesztő workshopot tartottak Nádasdon - fotók

Kovács Magdolna, megyei identitás kapcsolati szakember tartott közösségfejlesztő módszertani tudásbővítő workshopot közművelődési szakembereknek, önkormányzati dolgozóknak és civil szervezetek tagjainak.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Az előadó elsőként a közösségfejlesztés fogalmát tisztázta, ezzel kapcsolatban Hubert Campfens társadalomkutató definícióját említette, amely szerint nemzetközi perspektívából nézve világos, hogy a közösségfejlesztés az egyik legjelentősebb társadalmi erő, amely a megtervezett változás mögött áll. 

Ezután a krízishelyzetekről esett szó. - Napjaink aktuális problémái a koronavírus-járvány, az energiaválság vagy a szomszédban dúló háború. Ezek mind meghatározzák a közösségek létét, működését - hangsúlyozta Kovács Magdolna, majd azt is hozzátette: a krízishelyzeti közösségfejlesztés már a huszadik század elején - az első világháború és a gazdasági válság éveiben - megfogalmazódott, annyi különbséggel, hogy akkor még nem ezt a kifejezést használták.

- A pandémia új helyzetet jelentett mindenki számára. Az online felületekre helyeződött a hangsúly, bezárult a világ, ugyanakkor ki is nyílt, hiszen online megnézhettük a Madách Színház vagy a milánói operaház előadásait - tette hozzá a szakember, majd felhívta a figyelmet: úgy tűnik, nem tanultunk a járványból. A pandémiás időszak értékelése a közösségeket illetően ugyanis nem történt meg, pedig hasonló krízisekre fel kell készülni a jövőben is. A tapasztalatokból jó lenne építkezni, a hibákat, hiányosságokat jó lenne orvosolni. - Szükség van egy cselekvési terv kidolgozására, amihez nyúlni tudunk, ha újra helyzet van, ha ismét felborul a megszokott rend - mondta. A kríziskommunikáció kapcsán elhangzott: őszinteség, határozottság és egy hiteles személy kell hozzá, aki segít eligazodni az álhírek világában. A workshop résztvevői egy cselekvési terv kidolgozására vállalkoztak a program záró részében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában