Felelős szülők

2023.03.13. 15:56

A láz okozza a kockázatot - Növelheti a rendellenességek kialakulását az influenzafertőzés

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át, állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói.

MTI

Forrás: Shutterstock

Az egyetem közleményében azt írta, hogy a kutatók több mint tízezer magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át, amelyek közül végül 14, 1964 és 2022 novembere között publikált cikk adatait vetették össze. Megállapításaik között szerepel, hogy a leggyakoribb, nem genetikai eredetű rendellenességek között a velőcsőzáródási problémák (nyitott gerinc és egyéb agyi fejlődési rendellenességek), az ajak- és szájpadhasadékok, illetve a veleszületett szívhibák szerepelnek. Az eredmények alapján egy egészséges terhességhez képest a születési rendellenességek kockázata 50 százalékkal nőhet, ha az anya a terhesség első három hónapjában lesz influenzás. A szakemberek szerint ezért fontos az influenza elleni védőoltás már a terhesség tervezésekor és alatt is. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának igazgatója felhívta a figyelmet: nem maga a vírus, hanem a láz vezethet komplikációkhoz. Ezért, ha valaki várandósan mégis megfertőződik, a szakemberek a lázcsillapítás fontosságát és a magzat rendszeres ultrahangos szűrését ajánlják. Korábbi kutatások arra is rámutattak, hogy folsav és vitaminok szedésével szintén megelőzhetők az anomáliák. Becslések szerint a terhességek 3-5 százalékában fordul elő valamilyen születési rendellenesség, ami az újszülöttek halálozásának 20-25 százalékáért felel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában