Megemlékezés

2023.03.04. 19:35

Az 1945-ös szombathelyi bombázás áldozataira emlékeztek

A város bombázásának 78. évfordulóján kegyeleti megemlékezést tartottak Szombathely több pontján.

TJ

Fotó: © Cseh Gábor

A megemlékezés a Ferences templomnál kezdődött, az Assisi Szent Ferenc Kollégium épületének falán elhelyezett domborműnél. - 1945. március 4-én az angolszász haderő bombázógépei öt hullámban hajtottak végre szőnyegbombázást Szombathelyen, amelynek több száz halálos áldozata volt - hangzott el, majd ökumenikus szertartás következett, amelyet Hidász Ferenc római katolikus pap és Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész vezetett. A megemlékezés koszorúzással ért véget, amelyen részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Illés Károly önkormányzati képviselő is.  

 

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ D épületének falán elhelyezett emléktáblánál dr. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere mondott emlékező beszédet, kiemelve, hogy hetvennyolc évvel ezelőtt értelmetlenül haltak meg emberek százai, dőltek romba épületek. - A feladatunk az, hogy ne csak az év egy-egy napján, hanem a mindennapok valóságában is tudatosítsuk minden generációban azt a két alapvetést, hogy a békét meg kell őrizni és soha többé háborút - tette hozzá.

A Sarlós Boldogasszony Székesegyház északi oldalán található emléktáblánál Koltay Ferenc, a Székesegyházért Alapítvány elnöke így fogalmazott: -Az út, amit ma bejártunk, egyfajta zarándokútnak is tekinthető, hiszen több helyen megálltunk és emlékeztünk a második világháború szörnyű eseményeire és áldozataira. Szombathelyen talán nincs is olyan család, akit ne érintett volna a borzalmas tragédia.

A megemlékezésen közreműködött Tanai Erzsébet népdalénekes, Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze, valamint Szabó Liza, a Bartók Béla Zeneiskola növendéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában