Savaria Szimfonikus Zenekar

2023.03.08. 20:00

Boleró lüktetésével - Várhatóan Eötvös Péter zeneszerző is eljön Szombathelyre

A Savaria Szimfonikus Zenekar az Agora Sportházban próbál, ahol március 10-én 19 órától ad koncertet az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal együttműködve.

Merklin Tímea

A szólista Janca Dániel virtuóz játékkal szólaltatja meg hangszerparkja elemeit

Fotó: © Unger Tamás

– A francia zenének adózunk ezzel a koncerttel, Ravel és Fauré emblematikus műveit játsszuk Rémi Durupt franciaországi karmester vezényletével – mondta Kiss Barna zenekar-igazgató, aki elárulta továbbá, hogy az est különlegessége Urquiza: Pentimenti című ütőhangszeres versenyműve, amelynek ez lesz az ősbemutatója. A szerző, Mikel Urquiza és a karmester, Rémi Durupt is az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentoráltja. Az igazgató örömmel újságolta, hogy a hangversenyt várhatóan megtiszteli személyes jelenlétével Eötvös Péter zeneszerző, karmester, korunk legismertebb zenetudósa.

 Kuriózum: a fiatal spanyol zeneszerző, Mikel Urquiza a sportházban bemutatandó versenyművét Janca Dániel számára írta, felhasználva a különleges ütőhangszereket. A komponista élénk, színes zenét komponált, friss és eredeti hangja hamar megtalálta a helyét az európai színtéren. A műsorban először Ravel La valse című műve szólal meg – megfestve tűnő látomásokat, a keringőzés őrjítő szenvedélyét, ezt követi az ütőhangszeres versenymű, majd Fauré Pelléas és Mélisande szvitje, amely érzékeny, ködös, félszavakból építkező szerelmi történetet mesél, és végül Ravel Bolerója. 

A boleróritmus folyamatos hangzása mellett a boleródallam végigvonul a hangszereken, hangszercsoportokon, egyre erősödő hangzással, fokozással, erővel tombolva, végül hirtelen összeomolva, megszakadva ér véget a zenei kitárulkozás folyamata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában