Megemlékezés

2023.03.23. 19:38

Emlékezés és főhajtás a mártírok előtt - A kőszegi munkatábort 78 éve számolták fel

Az egykori téglagyári munkatáborban mártírhalált szenvedett munkaszolgálatosokra emlékeztek csütörtökön. A 87- es út menti emlékműnél Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, területfejlesztési miniszterhelyettes mondott emlékezőbeszédet.

Tóth Kata

Latorcai Csaba mondott beszédet az emlékműnél

Fotó: Ohr Tibor

Hetvennyolc éve számolták fel a kőszegi munkatábort, amely 1944 novembere és 1945. március 25. között működött, és ahol több mint 2500, többségében zsidó ember vesztette életét. – A máig ható tragédia a gyűlölet, a kegyetlenség és a halál terméke volt. Ma azért vagyunk itt, hogy e tragédia és hazaárulás fájdalmát cselekvéssel enyhítsük, és kimondjuk együtt, hogy ártatlanul meghurcolt és legyilkolt magyar zsidó testvéreink vére az égre kiált – fogalmazott az emlékműnél Latorcai Csaba. Majd arra hívta fel a figyelmet: az emlékezés ma különösen fontos, mert a világ ma újra békétlen arcát mutatja. 

A szónok felelevenítette: az 1939. évi II. törvénycikk vezette be a munkaszolgálat intézményét. A II. zsidótörvény alapján a zsidónak minősített magyar állampolgárok csak kisegítő munkaszolgálattal tehettek eleget honvédelmi kötelezettségüknek. A munkaszolgálatos századok már 1942-től állomásoztak Kőszegen és környékén. Az 1944. évi októberi nyilas hatalomátvétel után több ezer munkaszolgálatost és zsidó polgári személyt hurcoltak a térségbe a Birodalmi Védőállás építésére. Sokan közülük már az út során életüket vesztették. A brutális bánásmódon túl a szökevényeket kivégezték, naponta tucatnyian meghaltak. 

– Emlékezni és imádkozni gyűltünk ma össze. A holokauszt áldozataira éppúgy, mint az embermentőkre, akik szolidaritást vállaltak a szenvedőkkel. Az emlékezésnek arra is kell sarkallnia mindnyájunkat, hogy erőteljesen hallassuk a hangunkat a társadalom minden szintjén. Legyen bátorságunk megálljt parancsolni a kirekesztésnek, a megbélyegzésnek, az eltörlés kultúrájának és a háborús hangulat eluralkodásának. Másfelől erősítenünk kell a szolidaritást és az egymás iránti türelem gyakorlását – mondta.

 Koszorúzással ért véget a megemlékezés. Csütörtökön délelőtt az Alsó körút 50. számtól munkaszolgálatosemlékút-túra indult a Guba hegyi tömegsíroktól a 87-es út melletti emlékműig L. Kiss Csaba tanár, helytörténeti kutató vezetésével. 13 órától pedig Söptei Imre főlevéltáros kalauzolta az érdeklődőket a felújított zsinagógában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában