több fejlesztés is zajlott és zajlik

2023.03.17. 17:30

Korszerűsítették a vasszécsenyi iskolát - Új fűtésrendszert és nyílászárókat kapott az épületegyüttes

Több mint 141 millió forintból újulhatott meg a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola. A húsz éve tervezett projektet ünnepélyes keretek között adták át pénteken a közösségnek. Az eseményen megjelent dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója is.

Óvári Gábor

Fotó: © Szendi Péter

A Vasszécseny Önkormányzata és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívásra. A projekt 100 százalékos támogatás mellett 141,1 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült.

- Az iskolánk mérföldkőhöz érkezett, egy régi és küzdelmes út ért véget a korszerűsítéssel – kezdte ünnepi beszédét Zsolnai Zoltán polgármester. Mint mondta, egy kívül-belül teljesen megújult épületegyüttes fogadja ma már a kisdiákokat. Kicserélték a nyílászárókat, a födémszerkezet megújult, a falak pedig hőszigetelést és szép színeket is kaptak. Az energetikai fejlesztés része volt még a fűtésrendszer átépítése, amelynek keretében egy biomassza kazán biztosítja az épületek fűtését, az áramellátáshoz pedig a tornacsarnok tetejére telepített napelemrendszer járul hozzá. A polgármester hangsúlyozta, hogy a mai energiaválság által nehezített életben ez a fejlesztés különösen fontos, az intézmény fenntartása gazdaságosabb lett. A fejlődés nagy nyertesei pedig az a 150 kisgyermek, aki az iskola falai között tölti a napjait. A jövőről szólva elhangzott: dédelgetett álom még van a településen, ilyen az iskolához tartozó, viszont a forgalmas főút túloldalán található konyha- és étkező épületének áthelyezése az iskolához. Minden nap komoly kihívást és veszélyt is jelent a gyerekek átkelése a főúton, ezt a helyzetet pedig szeretné a település orvosolni.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke elsősorban a megjelent gyerekekhez szólt. Kiemelte, hogy amit tapasztalnak majd, az a kellemes hőmérséklet az iskolában. Az iskola nagy nehézséget tudhat maga mögött, hiszen az energiaárak kifizetése minden intézménynek kihívást jelent. Hozzátette, hogy Vasszécsenyben több fejlesztés is zajlott és zajlik, éppen egy csapadékvíz-elvezető rendszer is épült, aminek eredményét már láthatják. A polgármester terveihez kapcsolódva leszögezte: ne maradjanak félbe a beruházások, a megnyíló fejlesztési források lehetőséget biztosítanak a további elképzelések megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában