Működtetés

2023.03.03. 07:00

Bezár-e az ivánci óvoda? - Az ügy kapcsán a település polgármesterénél érdeklődtünk

A község önkormányzata februári ülésén tárgyalta a 2023-as év költségvetés-tervezetét. Ennek egyik napirendi pontja volt az Ivánci Gróf Sigray Klára Óvoda jövője: a képviselők elvi döntést hoztak az óvoda bezárásáról, a gyereklétszám ugyanis jóval kevesebb, mint a jogszabályban rögzített minimum, az önkormányzat pedig nem tudja vállalni a működtetéshez szükséges plusz terheket.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Az ügy kapcsán megkerestük Gyarmati Tibort, Ivánc község polgármesterét, aki elmondta: nehéz helyzetben kellett fájó döntést hoznia a testületnek a Sigray Klára Óvoda működését illetően. A 2018-ban kívül-belül felújított intézmény bezárásáról született elvi döntés a legutóbbi önkormányzati ülésen. Az indokok között a jogszabályban rögzített minimum létszámnál jóval alacsonyabb gyermeklétszám, valamint az ezért kapott alacsony összegű állami finanszírozás szerepel.

 -Az önkormányzatnak az idei nevelési évben is minimum 5,5 millió forintos saját forrást kell biztosítani az óvoda fenntartáshoz. A következő nevelési évre irányadó számok szerint ez sokkal nagyobb mértéket jelenthet a jövőben, ami a község teljes anyagi biztonságát és működőképességét veszélyezteti - tette hozzá a polgármester, aki minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az óvoda jövőjét illetően a lehető legkedvezőbb megoldás szülessen.

Több egyeztető tárgyalás volt az utóbbi időben, folyamatosan lehetőségek után kutatunk - hangsúlyozta Gyarmati Tibor. Az ivánci lakosok hiteles tájékoztatására az önkormányzat – a kisgyermekes szülők kérésének megfelelően - lakossági fórumot tart március 10-én, pénteken 17 órai kezdettel a helyi iskola épületében, ahol az Ivánci Gróf Sigray Klára Óvoda jelenlegi és jövőbeli helyzetéről lesz szó. A fórum tiszteletbeli vendége lesz V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában