Kezdeményezés

2023.03.06. 14:38

Szilárd testápolót készítettek – A beporzók napja alkalmából szervez foglalkozásokat a kőszegi Arany Egyszarvú Patika

Öt éve már, hogy a természetvédelmi jeles napok sorába bekerült március 10., a beporzók napja. Világszerte nagy mértékben pusztulnak a beporzást végző rovarok. A védelmükben egyszerű, lakossági módszerekkel is tehetünk – erre is felhívja a figyelmet a kezdeményezés, amelyhez évek óta csatlakozik az Arany Egyszarvú Patika.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Az intézmény a héten várja foglalkozásokra az óvodásokat, iskolásokat az Arany Egyszarvú Patika kertjébe és kiállítótereibe. A gyerekek és kísérőik megtudhatják, milyen módon áll kapcsolatban a gyógyítás a méhek és beporzók munkájával, és kicsit maguk is patikussá válnak. Ez történt hétfőn délelőtt is, amikor a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. 15 napközise érkezett Veress Judit múzeumpedagógushoz. 

A fiatalok szilárd testápolót készítettek 1 rész méhviaszból, 1 rész olívaolajból, 0,5 rész kakaóvajból és 0,5 rész kókuszolajból. (A méz, a méhviasz a gyógyászat része, a múzeum drogpadlásán száradó gyógynövények is arról tanúskodnak, milyen fontos a beporzók működése – a patikamúzeumhoz így kötődik a téma.) Különböző szemléltetőeszközök – rózsabogár, méhecske, fecskefarkú lepke és virágok – segítségével láthatták, mi az a beporzás. 

A témában megnézték a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet robotméhekről készült kisfilmjét, és arról is beszélgettek, hogy mi magunk is tudunk tenni a rovarok pusztulása ellen virágültetéssel, a méhlegelők meghagyásával, méhbölcső készítésével. A patikakert vonzza a rovarokat, így természetes méhlegelőként funkcionál – oda is kilátogattak a foglalkozás végén a FÉHE fiataljai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában