Évforduló

2023.03.03. 07:00

Szombathely bombázásáról emlékeznek meg

Közös kegyeleti megemlékezést tart Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Szent Erzsébet Plébánia március 4-én, szombaton 16.30 órától Szombathely bombázásának 78. évfordulója alkalmából.

Polgár Patrícia

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

1945. március 4-én délelőtt az angolszász haderő gépei öt hullámban hajtottak végre szőnyegbombázást Szombathelyen. Kétszázhatvan tonna bombát dobtak le a városra. Szombathely 4471 akkori lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 épület súlyosan megrongálódott, 312 ház megsemmisült. 

A város 303 ártatlan polgára halt meg a bombázásban csak ezen a napon – áll egy túlélő naplójában. A 78. évfordulóról megemlékező gyásznapon több helyszínen különböző programokkal – emlékező műsorral, ökumenikus szertartással, koszorúzással – adóznak a tragikus évforduló emléke előtt. A programok sora 16.30- kor a ferences templomnál kezdődik, a kollégium falán elhelyezett „A bombatámadás áldozatainak” emlékére állított domborműnél adnak ünnepi műsort, amit ökumenikus szertartás és koszorúzás követ. 

17 órakor az ELTE Savaria Egyetemi Központ D épületének falán elhelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést. Dr. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere mond emlékbeszédet, majd ott is elhelyezik a megemlékezés koszorúit. 17.30-kor a résztvevők átsétálnak a székesegyház északi oldalán elhelyezett emléktáblához, ahol szintén koszorúznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában