Kiállításban kap helyet

2023.04.22. 12:00

Eddig elzárt szoborkülönlegesség tárul a látogatók elé Körmenden

Horváth József körmendi épületszobrász, kőfaragó mester tisztította meg azt a 18. századi, kevésbé ismert szobortöredéket, amely a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum következő - hamarosan nyíló - időszaki kiállításában kap majd helyet. A Kybelé szobrot a nagyközönség eddig nem igazán ismerhette, hiszen eddig kastély északi kertjében volt elzárva. 

Tóth Judit

Forrás: Jámbori Tamás

A körmendi Batthyány-Strattmann kastély északi kertjében látható egy érdekes szobortöredék, ami az 1780-as években készült kemény margitbányai mészkőből. Valószínűleg ez az alkotás is Johann Martin Fischer bécsi akadémiai szobrász műve, akárcsak a Vertumnus és Pomona, Zephyrus és Flora szoborcsoportok, valamint a Gessner-emlékkő a Várkertben, és a Maria Immaculata szobor a körmendi főtéren. A fej és végtagok nélküli későbarokk töredék a nagy istenanya Kis-Ázsiából elterjedt termékenység kultuszának kései képviselője. Az istennőt Kybelének vagy Artemisznek nevezték. Státuszát a mellkasán domborodó, sokszorozott bikaherék teszik egyértelművé.

A szobrot A körmendi Várkert évszázadai című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan, a tárlatnak helyet adó Sala Terrena Galéria bejárata előtt állítják fel a dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum munkatársai, miután Horváth József kőfaragó mester elvégezte a tisztítását. A tervek szerint a szobor a kiállítás után is a látogatható kastélyudvaron marad, nem kerül vissza az évtizedek óta lezárt északi kertbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában