In memoriam

2023.04.15. 17:23

Egy fényes csillag távozott közülünk - Bakó Gusztávné Marikára emlékezünk

Fasching Zsuzsanna

Forrás: VN

Az ember lelke az Úrtól kapott mécses...”

/ Példabeszédek 20:27 /

Egy fényes csillag távozott közülünk. Szomorúan értesültünk róla, hogy 2023. 04. 09-én Bakó Gusztávné Marika, az általa alapított Napsugár Közhasznú Egyesület örökös elnöke az égbe költözött. Sokévi közös munka kötött bennünket össze.

Forrás: VN

Ostffyasszonyfán született 1948. április1-jén, nagycsaládba, ahol négyen voltak testvérek.

Általános iskolai tanulmányai után a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Majd a Közgazdasági Technikum elvégzése után az IBUSZ utazási irodához került főkönyvelőnek. Nyugdíjba vonulásáig az APEH (NAV) adóhivatalában dolgozott.

Szeretett férjével való házasságukból megszületett Balázs fiuk. A gyermek nagy próbatételek elé állította a szülőket. Marika minden idejét/erejét annak szentelte, hogy fiukat örömben, békességben, szeretetben együtt neveljék fel férjével. Sajnos az élet közbeszólt: férje korai halála miatt magára maradt a sok gonddal.

Munka és család mellett elvégezte a POTE Egészségügyi Főiskola szociális munkás szakát. Látva, hogy milyen nehéz egyedül sérült gyermeket nevelni, 2002-ben megalapította a Napsugár Közhasznú Egyesületet azzal a céllal, hogy a sérült fiatalokat és családjaikat segítse, koordinálja. Csatlakozott a Civil Kerekasztal programjaihoz is, ahol lehetőséget kapott a fiatalok foglalkoztatására. Kézműves-zeneterápiás foglalkozásokkal, mozi- és színházlátogatásokkal, kirándulásokkal, nyári táborokkal színesítette a nehéz sorsú családok életét.

Fáradhatatlan munkájának köszönhetően 2015-ben megalapította a Napsugár Zenekart sérült fiatalokból, majd 2016-ban a Sugár/Érintő Színi Csoportot. Az ő munkájukat végigkísérve azt vallotta, hogy a sérültség nem lehet gátja annak, hogy ezek a gyermekek is megéljék azokat az örömöket, élményeket, mint egészséges társaik.

Éveken keresztül szoros kapcsolatot ápolt a Johanneum Diakóniai Központ fiataljaival, családi segítőikkel.

Az ember értékét nem az esze ,nem a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a

lényéből áradó melegség minősíti.”

Kitüntetései: Kiemelkedő Vöröskeresztes munkájáért bronz fokozat 1988-ban,

Pálos Károly díj III. fokozat 1997-ben.

„Hiányzol, mert a lelkem egy darabját vitted magaddal a messzeségbe,

és ez a darabka nem pótolható nélküled.”

Fasching Zsuzsanna

adjunktus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában