Fontos témák

2023.04.25. 13:06

Európa a jövő világában - Előadás volt Kőszegen, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében

Európa a jövő világában címmel tartott előadást hétfőn a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében (iASK) prof. Ulrich Stefan Schlie, a Bonni Egyetem kutatóközpontja (Center for Advanced Security Strategic and Integration Studies – CASSIS) igazgatója.

Tóth Kata

Prof. Ulrich Stefan Schlie előadása az Európa-házban

Fotó: Ohr Tibor

Előadása annak a bonni látogatásnak a hozadéka, amelyet Miszlivetz Ferenc, az iASK főigazgatója tett Németországban, a Bonni Egyetem és a bonni ENSZ Egyetem szervezésében még márciusban.

Nagy figyelmet keltő beszédének középpontjában az Európai Unió helyzete, az Unió USA-hoz való viszonya, és ezek szerepe állt az új világrend formálásában állt. Kína egyre meghatározóbb szereplője az új világrendnek, mondta Schlie. Oroszországban többfajta kimenetelt is elképzelhetőnek tart. Megítélése szerint Putyin hatalmának is vége szakadhat egyszer, miközben Ukrajna belső kohéziója nagyon erős. Európának két dologra van szüksége Schlie szerint: saját hadügyének fejlesztésére, és arra, hogy minél egységesebb legyen.

Az előadó történelmet, politológiát és közgazdaságtant tanult a Bonni Egyetemen és a Londonban. 2020 óta a Bonni Egyetem biztonság- és stratégiakutatási professzora. Tagja a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) és a Politikai-Katonai Társaságnak (PMG). Politikusként többek között a külügyminisztériumnál és Wolfgang Schäuble (CDU) munkatársaként dolgozott, majd Roland Koch hesseni miniszterelnök (CDU) külpolitikáért és európai ügyekért felelős tanácsadója volt. A 2010-es években négy miniszter irányítása alatt vezette a katonai tervezési csoportot, illetve a Szövetségi Védelmi Minisztérium Politikai Főosztályának miniszteri igazgatója volt.

Az előadás utáni megbeszélésen körvonalazódtak a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität-en Schlie professzor vezetése alatt működő Henry Kissinger Tanszék (Center for Advanced Security Strategic and Integration Studies = CASSIS) és a kőszegi intézet közötti együttműködés lehetséges formái.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában