A víz az úr

2023.04.16. 17:05

Fotókon és videón mutatjuk, ahogy hömpölyög a megáradt Rába - Ilyen a helyzet Körmendnél

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Ahogy arról a reggeli órákban beszámoltunk, Horvátnádaljánál a Rába-part melletti földeket is elöntötte a folyó. Vasárnap délután Körmendnél készítettünk felvételeket arról, ahogy hömpölyög a megáradt Rába. Mutatjuk a jelenlegi helyzetet a folyónál:

Összegzés

Ahogy arról lapunk beszámolt, a Rába vízszintje Körmendnél átlépte a 300 centiméteres magasságot szombaton reggel tíz órakor - itt és a Pinka Felsőcsatári szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. 

Az ezt követő órákban óráról órára emelkedett a Rába folyó vízszintje, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint április 16-án hajnali 3 órakor 357 centimétert regisztráltak a szakemberek - ez lehetett a tetőzés időpontja, ugyanis vasárnap reggel 6 órakor 356 centimétert mértek. Bár a térségből még vasárnap délelőtt is esőt jelentettek, folytatódott az apadás: a 14 órai mérés szerint 326 centiméter volt a Rába vízszintje Körmendnél.  

A vasárnap készült fotók arról árulkodnak: a Pinka mintegy 60-70 centimétert apadt néhány óra alatt. Telefonon értük el Horváth Istvánt, Csákánydoroszló polgármesterét, aki úgy nyilatkozott: a Vörös-patak esetében több napos, lassú apadásra számít. A víz elérte a kertek alját, de az út és a házak nincsenek veszélyben. A jelenlegi előrejelzések szerint az Ausztria felől érkező mennyiség emelni már nem, de stagnálni fogja a vízszintet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában