Megbeszélés

2023.04.13. 18:38

Kerekasztal megbeszélés az állam és az önkormányzatok viszonyáról

Az önkormányzatok és az állam közötti munkamegosztásról rendezett kerekasztal megbeszélést az Egyensúly Intézet Szombathelyen a Városházán. Az eseményen megjelentek a város gazdasági, kulturális és politikai döntéshozói.

Óvári Gábor

Forrás: Unger Tamás

Az aktuálpolitika mellőzésével, ellenzéki és kormánypárti önkormányzatokat ültetne asztalhoz a Karácsony Gergely főpolgármester és Gémesi György gödöllői polgármester nevével fémjelzett Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet. A cél, hogy felmérjék, milyen legyen az ideális feladatmegosztás az önkormányzat és az állam között. Az összegyűjtött adatokból született javaslatcsomagot aztán az Egyensúly Intézet a kormány elé terjeszti.

A konzultációs sorozat főbb kérdései között szerepel, hogy az önkormányzat vagy az állam feleljen-e a közoktatásért, milyen feladatmegosztás lenne a legjobb a kultúra, egészségügy vagy éppen a közlekedés területén. A szombathelyi kerekasztal már a kilencedik állomás volt sorban, az Egyensúly Intézet pedig - amely magát független agytrösztnek nevezi – összesen 15 vidéki város, több mint 300 döntéshozójával kezdeményez párbeszédet. Filippov Gábor, a szervezet kutatási igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézet független szervezet, és a pártpolitika mellőzésével szeretnének egy közös irányvonalat találni az önkormányzatok számára, amely megfelel a kormánypárti és ellenzéki városoknak egyaránt. 

Forrás: Unger Tamás

Elsősorban szakpolitikai kérdésekről van szó, a cél pedig, hogy a megszületett javaslatokat a kormány elé terjesszék. Filippov Gábor elmondta, hogy a pártok feletti szakmai egyeztetések mérföldköve lehet a jövő héten esedékes energetikai konferencia Gödöllőn, ahol ellenzéki és kormánypárti politikusok egyeztetnek arról, hogy miként lehetne ellenállóbbá tenni az önkormányzatokat az energiaválsággal szemben. Az Egyensúly Intézet a jobboldali vezetésű települések közül egyelőre csak Szarvas önkormányzatához jutott el, a független Környe és Kübekháza mellett. A többi település baloldali vezetésű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában