Bejárás

2023.04.20. 14:00

Minőségi változást hoz az új kőszegi mentőállomás – 50 százalékos készültségben az épület

Tavaly szeptemberben tették le az új mentőállomás alapkövét, és adták át a munkaterületet a kivitelezőnek az Egészségház és a jégcsarnok közötti területen. A jelenleg félig kész épületben Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője és Básthy Béla polgármester tartottak bejárást szerdán.

Tóth Kata

Forrás: Ohr Tibor

A most 45-50 százalékos készültségű, kétszintes épületben a gépészeti és a villanyszerelési munkák folynak éppen.A műszaki paramétereket Markovits Szabina, a kivitelező cég ügyvezetője sorolta a helyszínen. A földszinten lesz a nappali tartózkodó, az állomásvezető irodája, éjszakai tartózkodók, mosdók, a tetőtérben, mintegy 130 négyzetméteren kiszolgáló helyiségek kapnak helyet: férfi és női fekete-fehér rendszerű öltözőket, gépészeti helyiséget, irattárt, teakonyhát és raktárhelyiséget is kialakítanak.

A másik épületszárnybanutcafrontra nyílóan kétgarázsos beálló áll majd rendelkezésre, a harmadik garázs gépkocsimosóként működik majd. (Az építmény T alaprajzú, földszint plusz tetőtér kialakítású.) A két épületszárnyat közlekedőrész köti majd össze műszaki raktárral, gyógyszertároló helyiséggel, veszélyeshulladék-tároló helyiséggel és fertőtlenítővel. A főbejárat felett lévő előtető alatt kap helyet a kerékpártároló.

Básthy Béla polgármester annak adott hangot: nagy szüksége volt Kőszegnek a közvetlenül az Egészségház szomszédságában épülő új mentőállomásra. Megemlítette: a város egészségügyi rendszere nagy kihívásokkal szembesül. Az ügyeletellátásban jelentős szerepet vállal a mentőszolgálat is – a feladatkörük bővül, ilyen szempontból is a legjobb időpontban történik a beruházás.

– Jó látni, ahogy egy álomból valóság lesz. Ahogy a tűzoltóság építése, a kőszegi utak fejlesztése, számos helyi igény kielégítése nem tudott volna megtörténni az összefogásunk nélkül, így van ez a mentőállomás esetében is. A kormány több száz millió forintot biztosított a városnak, amivel régi problémát sikerül megoldani. Bízunk abban, hogy az ellátás biztonságához hozzá tud járulni az új mentőállomás. A kőszegi mentők megérdemlik a fejlesztést, hiszen folyamatosan bizonyították a városban és a térségben élőknek, hogy magas szintű szakmai munkát végeznek. Ehhez teremtettük meg a szükséges hátteret  fogalmazott Ágh Péter.  

Várhatóan 2023 szeptemberére készül el az épület. Az ingatlan megközelítésére új városi utat létesítenek a meglévő Gábor Áron utcai aszfaltozott út folytatásaként. A másik közút rácsatlakozik a Deák Ferenc utcára, így a kiszálló mentőautók részére két városi útvonal biztosítható. A szakaszon kiépítik a mentőállomás működéséhez szükséges gázvezetéket, csapadék- és szennyvíz-elvezetést. Az ingatlanon belül aszfaltozott belső út és térkövezett parkolók létesülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában