Zeneműtári találkozások

2023.04.06. 16:00

"...ne játsszak, hanem létezzek" - Törőcsik Mariról a Berzsenyi-könyvtárban

Törőcsik Mariról lesz szó - halálának második évfordulójához közeledve - a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Zeneműtári találkozások sorozatában április 13-án, csütörtökön 17 órakor. Szenkovits Péter újságíróval Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget.

VN

Forrás: MW-archív

Fotó: Móricz István

Ahogyan az ajánló mondja: "Törőcsik Marit (Pély, 1935. 11. 23 – Szombathely, 2021. 04. 16.) a nagyközönség a Körhinta című filmben szerette meg. Több mint hat évtizeden át játszott filmekben, színpadon egyaránt. A Cannes-i életműdíjas, háromszoros Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő lenyűgöző életútjának fontosabb pillanatait idézik fel. Tisztelegnek a két évvel ezelőtt Szombathelyen elhunyt nemzet művésze előtt. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi szerepben próbálta ki magát. A győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, a Művész Színház igazgatója, a Magyar Színészkamara elnöke, a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense is volt egy időben." 

A bejátszásokkal színesített beszélgetésen fölelevenítik azt is, miként talált rá a Maár Gyula-Törőcsik Mari művészházaspár Velemre, s hogyan váltak az évtizedek során kicsit szombathelyivé is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában