Olajszentelés

2023.04.06. 13:58

Négy új diakónussal ajándékozta meg Isten a Szombathelyi Egyházmegyét - fotók

A nagycsütörtöki olajszentelési szentmisén a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közül négyet - Járfás Ádámot, Pongrácz Benedeket, Rátkai Istvánt és Rákos Józsefet - szentelte diakónussá dr. Székely János megyés püspök a székesegyházban.

Tóth Judit

Fotó: © Cseh Gábor

A híveket - akikkel megtelt a székesegyház - dr. Székely János megyés püspök köszöntötte: -A századik zsoltárban ezt imádkozzuk: ujjongjatok az Úrnak minden földek, szolgáljatok az Úrnak örvendezve. A mai napon örömmel és hálával van tele a szívünk, mert Isten kegyelme négy új diakónussal ajándékozza meg egyházmegyénket és Isten népét. Átélhetjük, amiről a századik zsoltár utolsó szavai szólnak: valóban jó az Úr, szeretete megmarad örökké. 

Járfás Ádám szentelési jelmondatát az Ószövetségből, Mózes utolsó beszédéből választotta: Válaszd az életet, mert a két út közötti választási lehetőség, amiről a próféta is beszél – élet és halál - mindenki életében számtalanszor, olykor az élet legapróbb helyzeteiben is megjelenik. 

Pongrácz Benedek Őriszentpéterről, az Őrség szívéből származik. Mindig is érdekelte a természet, fiatalként még biológusként képzelte el magát. Így választott középiskolát, majd az egyetemen a biológusi képzést. Egyetemi évei alatt egy olaszországi lelkigyakorlaton érezte először azt, hogy Isten valami teljesen másra hívja. Utána több megerősítést kapott imádságban, a hétköznapokban, ezek hatására mondott igent a nagy kérdésre. Az egyetem befejeztével jelentkezett papnövendéknek. Jelmondatul a Zsoltárok könyvéből választott egy mondatot: Övé a tenger, az Ő műve, a szárazföld is az Ő keze alkotása. Ez egyrészt a Teremtő Atya nagyságát és a teremtett világ csodálatát tükrözi számára, másrészt pedig azt, hogy Isten ott van vele mindenhol. 

Rátkai István az Istennel való kapcsolatot különleges csodaként éli meg. Számára nem pusztán a Teremtő, Megváltó, hanem mindezek mellett Ő az a személyes Valóság, az a nagybetűs Szeretet, aki az élete legnagyobb ajándékát adta és adja: saját magát, a Szeretetet.

Rákos József 1999-ben születt Körmenden. Általános- és középiskolai tanulmányaimat szülővárosában végezte, jelenleg a győri Brenner János Hittudományi Főiskolán tanul. Diakónusi jelmondataként a Máté evangélium 6. fejezet tizedik versét választotta, amely így hangzik: Legyen meg a Te akaratod. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában