Mint a szállodában

2023.04.04. 17:35

Nemzetiszín püré és húsvéti sütemény: svédasztal a szombathelyi iskolai menzán - fotók

Országszerte tizenkilenc, köztük három vasi intézményben új tálalási formát vezetett be a Hungast csoport a közétkeztetésben: hétfő óta kétféle menüsor közül választhatnak az iskolások, és a gyerekek maguk dönthetik el azt is, melyik ételből mennyit szednek. A kérés hozzájuk csupán annyi: a végén üres legyen a tányér.

Cseh-Egyed Bernadett

Svédasztalos tálalást vezetett be a Hungast az Oladi éttermében

Fotó: © Cseh Gábor

A tesztjelleggel bevezetett módszertől az élelmiszer-hulladék jelentős csökkenését remélik, az azonban már most bizonyos: a svédasztalos rendszer gyermekközpontú, fejleszti döntési képességüket, az étkeket pedig finomabbá varázsolja - a szombathelyi Simon István Utcai Általános Iskola diákjainak legalábbis ez a tapasztalata. Az Aranypatak étteremben jártunk. 

Panírozott halrudacska rizzsel és csemegeuborkával, illetve bazsalikomos paradicsommártás spagettivel és reszeltsajttal - talán a gyermekek két kedvence eledele. Hétfőn a karfiolkrémleves után bármelyikből választhattak az oladi általános iskola diákjai, és többen éltek is a lehetőséggel: örömmel fordultak kétszer-háromszor a tányérukkal. Az előző próbahéten, amikor még csak egyféle menüt kínáltak számukra, megtanulták a szedés menetét, most már biztos kézzel nyúlnak a húscsipesz és a merőkanál után. A hatékonyság növelése érdekében az étterem két pontját alakítottak ki svédasztalos pultot, így a sorbanállás sem veszi el az ebédidőt. Rózsás Anikó területi vezető figyeli a boldogan falatozó gyerekeket: az egyiknek uborkát, a másiknak sajtot kínál. Azt mondja, számára az a legfontosabb: - Innen senki ne távozzon üres hassal. Hatalmas, több évtizedes tapasztalata van a közétkeztetésben, az új helyzetet mégis ő(k) is tanulják. Többek között azért esett a választása erre az intézményre, mert a diákok a főzőkonyhával felszerelt, 96 férőhelyes Aranypatak Étterembe járnak át ebédelni - ha valami kevésnek bizonyulna, itt gyorsan tudják pótolni. Az első tapasztalatok pozitívak. Meséli: még a zöldségleves is jobban fogyott, hogy a gyerekek maguknak merhettek. Az pedig, hogy plusz tizenöten fizettek elő a menzára, egy újabb bizonyítéka annak, jó úton járnak.

A közétkeztetésben Magyarországon ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente. Ez az elrettentő adat jelentősen csökkenthető az új tálalási formával, így a bolygónk jövőéjért is tehetünk - hangsúlyozta megkeresésünkre Enyedi Csaba, a szolgáltatást végző cégkommunikációs igazgatója. Hozzátette: a svédasztalos rendszer fejleszti a gyerekek döntési képességét, valamint segíthet abban is, hogy több mindent megkóstoljanak, így akár olyan alapanyagokból készült ételeket is megkedvelhetnek, amiket korábban nem fogyasztottak. Majd így folytatta: - A gyermekek intézményi étkezése összetett kérdés. Az, hogy jól tudnak-e lakni, az nem kizárólag az étel minőségén, vagy mennyiségén múlik. A Hungast csoport mindig is a szigorú törvényi szabályozásnak megfelelő mértékű és minőségű étellel látta el a fogyasztóit, azonban például az ebédszünet hosszát nem ők határozzuk meg, az pedig rövidebb az ideálisnál. Enyedi Csaba elmondta: egyelőre tesztjelleggel vezették be a kiválasztott intézményekbe, és a tapasztalatok kielemzése után döntenek arról, hogy kiterjesztik-e szélesebb körben is ezt a tálalási módot.

Míg az elsősök ebédelnek, teszünk egy kört az öt évvel ezelőtt megújult konyhán. Édes illat száll a levegőben, az egyik helyiségben már a másnapi Felhőcske szelet készül. Rózsás Anikó meséli: igyekeznek a hagyományos, magyar konyha ízeit és elemeit használni. Farsangkor például helyben készül a fánk, március 15-ére a nemzeti színű burgonyapüré. Ha pedig húsvét, akkor nem maradhat el a sütemény. Kapunk egy kis kóstolót is, ennek alapján már bizton állítjuk: nem csak a kiszolgálás miatt érezheti itt úgy a vendég, hogy szállodába érkezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában