Húsvéti hagyományok

2023.04.04. 19:00

Szédervacsora, közös imaséta Szombathelyen

Boncz Zoltán lelkipásztor beszél a baptista felekezet húsvéti hagyományairól.

Vas Népe

Forrás: Czinege Melinda

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hisz ekkor ünnepeljük azt, hogy Krisztus meghalt bűneink miatt, és feltámadt a halálból. Ezt ünneplik a baptisták is. Az ünnepi istentisztelet mindenhol állandó, azonban gyülekezetenként más és más egyéb események kapcsolódnak hozzá néha eseti, néha rendszeres jelleggel. A teljesség igénye nélkül hadd osszak meg néhányat ezek közül, melyek Északnyugat-Dunántúl különböző gyülekezeteiben kísérik az ünnepet. Az egyik ilyen a szédervacsora, amely az utolsó vacsora menetét és menüjét kíséri végig a zsidó hagyományok szerint, értelmezve, melyik apró momentum hogyan kapcsolódik Isten üdvtervéhez. 

A másik a pénteki ünnep, amikor egyes gyülekezetek közösségei elmennek a természetbe egy imasétára, aminek központi magva a hálaadás, magasztalás, majd a séta végén együtt, egymást bátorítva osztjuk meg Istennel közös élményeinket. A vasárnap természetesen a csúcspont, amikor egyes közösségek napfelkelte előtt kimennek egy magas pontra Istent dicsőítve, hálát adva, majd egy közös reggeli elfogyasztása után következik az ünnepi istentisztelet. Amennyiben valaki részt venne egy ünnepi alkalmon, szeretettel várja pénteken 18.00 és vasárnap 10.00 órakor a szombathelyi baptista közösség, illetve vasárnap 16.00 órakor a kőszegi gyülekezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában