Sok évszázados múlt

2023.04.27. 19:24

Szombathely régi (tér)képeken - Kiállítás Szent Márton városának 1600 évéről - fotók

Óvári Gábor

Forrás: Cseh Gábor

Szombathely sok évszázados múltja elevenedett meg a Történelmi képek Szent Márton városának múltjából címet viselő kiállításon, amelyet a Savaria Múzeum kőtárában nyílt meg. A tárlat Szombathely történelmi átalakulásait mutatja be régi metszetek, fotók, térképek és dokumentumok segítségével. A helyiek a megsárgult fotókon és ábrázolásokon könnyen felismerhetik lakóhelyük fontos elemeit. 

A Művészeti Szakgimnázium kórusának előadása után Csapláros Andrea köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, ez a kiállítás egy mérföldkő a Szent Márton hagyomány ápolásában, hiszen a Szombathelyen született szent története nehezen illeszkedik a modern város életébe. Ez az esemény – amelyet egy komoly kutatómunka előzött meg – azonban segítheti azt a szándékot, hogy a kultusz újraéledjen. Szommer Ildikó, a kiállítás egyik kurátora kiemelte, hogy a tervezéskor a város nevezetes pontjaira koncentráltak: A Ferences és Szent Márton templomra, a Székesegyházra, valamint a Fő térre. Szent Márton nélkül Szombathely nem került volna fel sok korabeli térképre sem, aki később városunk identitásának fontos eleme lett, ezt a hagyatékot kell ápolni folyamatosan.

Tringli István történész hangsúlyozta, hogy Szombathely a püspökség 1777-es megalapítása előtt alig szerepelt a történetírásban, ábrázolásokon. Az évszázadokkal ezelőtt élt emberek csupán a rengeteg római romról tudták beazonosítani a helyet. Szerencsére a helyzet megváltozott, az utóbbi 250 évben bőven született olyan dokumentum, térkép, rajz és fotó a városról, amelyekből a múzeum kőtárában láthatunk egy szeletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában