Programok

2023.04.04. 13:04

Teljesítménytúrák, a Herényi Virágút, a mozgás öröme és a logikus gondolkodásmód a keddi civil sajtóreggelin - fotók

Csipetnyi Alpok-hangulat Pannónia földjén, Nyitott Tájházak Napja és szabadegyetemi előadás-sorozat – sokszínű kínálatukat ismertették a civil szervezetek az év negyedik sajtóreggelijén a Kőszegi u. 9-ben, a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ közösségi terében.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Szabadegyetemi előadás-sorozatot indít április közepétől a Szombathelyi Zsidó Hitközség, melynek programjait Spiegler Tibor ismertette. Történelmi, vallási előadások, filmvetítés is szerepel a tervek között. Április 12-én, szerdán 17 órakor dr. Katona Attila történész tart előadást Bernstein Béla rabbi, történész szombathelyi éveiről. Április 20-án 17 órakor Horváth Ferenc és L. Kiss Csaba Végjáték a határon címmel a kőszegi Guba-hegyen talált tömegsírokról beszélnek. Április 25-én, kedden az Agora – Savaria Filmszínházzal közös rendezvényük lesz egy filmvetítés A létezés eufóriája címmel, amit egy beszélgetés követ Fahidi Éva holokauszt-túlélővel, Szabó Réka rendezővel és Murai András filmtörténész, emlékezetkutatóval. Májusban mások mellett Csepeli György szociológus, Kovács András szociológus és Darvas István főrabbi is érkezik meghívásukra.

A Vasi Vándorok Sportegyesület az idén is megszervezi a Pannon Alpok Teljesítménytúrát április 22-én. Ötféle táv közül választhatunk. Az 5,10 és 20 kilométeres túrát kezdőknek ajánlotta Gombos Kálmán elnök. A 30-as speciális táv: az Országos Kéktúra vonalán két szakaszt lehet teljesíteni három bélyegzőt begyűjtve. Utána Bozsokra visz az út, az már a Dél-Dunántúli Kéktúra része, majd visszatérnek a túrázók a Kőszeghegyalján, a sárga körúton. A 42-es „harapós táv” – a gyakorlott túrázóknak ajánlott. Nevezés minden esetben a rajtnál, távtól függetlenül 7-től 11 óráig Kőszegen a Csónakázótó partján található Hattyú büfétől.

A 19. Herényi Virágutat rendezik Szombathelyen április 22-23-án. Szekér Tamás elnök, Szekér Hanna és Koroknai-Katona Ágnes, a Herényi Kulturális és Sportegyesület munkatársai beszéltek a virágos forgatagról. Mintegy harminc kertészet és az árusok sokszínű kínálata várja a látogatókat. Az idén a Béke tértől a Bertalanffy utcáig tart az útvonal – öt rendezvényhelyszínen találunk majd kulturális, szórakoztató és gyermekprogramokat. A Petőfi-emlékév kapcsán rajzpályázatot írtak ki általános iskolásoknak, és kertépítő versenyt hirdettek óvodásoknak. A virágutat megelőző héten, április 14-én 17 órakor a Százszorszép Vas megye című könyv bemutatójára, április 21-én 18 órától a Capito Gitárklub zenés-táncházas nyitóestjére hívnak.

Április 22-én Szent György napjához kötődően kinyitják kapuikat a tájházak. A Hegypásztor Kör pincéinél 9 órától várják az érdeklődőket gyepűépítésre, 13 órától nézhetünk be a tájházba, lesz kézműves foglalkozás, borkóstoló, családi séta, 15 órától színpadi programok, 16 órától vezetett tájház-bemutató, később tavaszi étkek kóstolója. A színpadra amatőr zenészeket, tánccsoportokat várnak – mondta el Bognár Izabella szakmai munkatárs.

A május 25-én 14 órakor kezdődő Medve Szabadtéri Csapatversenyről Gyimesi Bernadett fő szervező számolt be, aki a Medve Matek, Teljes Gráf Nonprofit Kft. képviseletében Budapestről érkezett a sajtóreggelire. A Medve Szabadtéri Csapatverseny szabadtéri közösségi élményt ad a résztvevőknek a matematikán keresztül. Az életkor alapján 7 különböző kategóriába osztott háromfős csapatok állomások közt barangolva oldanak meg matekfeladatokat a szombathelyi Csónakázótó körül, hogy a legelőkelőbb Medve-rangot érjék el. Háromfős csapatok jelentkezését várják 3-tól 12. osztályig és két kategóriát lelkes felnőtteknek is tartogatnak. A rendezvényt fesztivál-elemek színesítik.

Gyöngyössy Péter a Kerekerdő Alapítványt képviselve nyári táboraikat népszerűsítette, és április közepétől induló, a felsőcsatári üdülő megmentésére irányuló kampányukról is szólt, amelyben aláírás- és adománygyűjtést is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában