Legenda

2023.04.14. 10:35

Törőcsik Mari emlékezetére a szombathelyi BDK-ban - Szenkovits Péterrel

Ölbei Lívia

Forrás: Benkő Sándor

Szenkovits Péter újságíróval  Zoványi Ibolya könyvtáros beszélgetett a BDK Zeneműtári találkozások sorozatában csütörtökön délután: "...ne játsszak, hanem létezzek!" címmel a két éve elhunyt Törőcsik Marira emlékezett a népes közönség. Szenkovits Péter jól ismeri Törőcsik Mari pályáját, személyes ismeretségben - sőt barátságban - voltak, az évek során nemcsak interjúk, hanem könyvek születtek. Ma már mind fontos dokumentum.

Törőcsik Mari igazi legenda volt már életében is, akit 1956-ban ismert meg a nagyközönség a Körhinta című filmben és ettől kezdve hatvan éven át megszakítás nélkül játszott - filmekben, színpadon egyaránt. A háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő lenyűgöző életútjának fontosabb pillanatait idézték meg együtt.  A bejátszásokkal színesített beszélgetésen szó esett filmjeinek nemzetközi sikereiről, a Cannes-i filmfesztiválon elnyert legjobb színésznőnek járó díjáról, emlékezetes színpadi szerepeiről, Pilinszky Jánoshoz fűződő barátságáról, s arról, mit tartott a legfontosabbnak az életben. Valamint természetesen arról is, hogyan keveredett a Maár Gyula-Törőcsik Mari házaspár a Vas megyei Velembe, s hogyan váltak az évtizedek során velemiekké. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában