Érdekesség

2023.04.08. 14:45

Tudták? – Csepregnek öt tornya van – a Felsővárostól a központon át az Alsóvárosig

A város imázsának erősítésére állított össze két barátnő egy képet Csepreg tornyairól, azzal a gondolattal, hogy a harangok Rómába mentek, de ma este - hol jelképesen, hol igaziból - újra megszólalnak, Csepregen is.

MT

Az öt torony közös képét Balogh Jánosné Horváth Terézia és Horváthné Pados Teréz tervezte. Balogh Katalin kivitelezésében egyelőre „csak” egy érdekes, különleges látványt nyújtó, helytörténet iránt érdeklődőknek dokumentatív értékű, szép nyomtatott kép - amit már adtak ajándékba az iskolásoknak -, de érdemes volna belőle képeslapot, sőt nagy faliképet is készíteni.

Az első képen látható torony a Felsővárosi Szentkút-kápolnáé, amely istentiszteletek alkalmával látogatható, nemrégiben koncertet adott ott a Savaria Fúvósötös, annyian voltak, hogy nem fértek el a templomkertben, és még az utcán is álltak sokan. A kápolna kora klasszicista stílusban épült 1815-1816-ben, Schrenk Ferenc építtette.  

A második a Szent Katalin-kápolna tornya, amit az önkormányzat 2019-ben újíttatott fel saját erőből, alpinisták dolgoztak a homlokzaton.  A torony egy XV. századi késő gótikus épülethez tartozik, amely egykor az Alsóváros plébániatemploma volt. Középkori templom előzményének egyik zárókövén az Egervári család címere volt látható. Egy tűzvész után, 1592-ben építették újjá, majd legközelebb a 18. században, amikor barokk formát kapott. A 19. században, 1877-ben az épületet az Üdvözítőről nevezett apácák (Isteni Megváltó Leányai) rendházává építették ki, a korábbi templom a zárda kápolnájává alakult. Ma az itt működő Területi Gondozási Központ kápolnája, ahol még a Covid-járvány alatt is tartottak miséket az idősek számára zárt rendszerben.  

A harmadik, középső torony nem más, mint a városközpontban, a Széchenyi téren álló Szent Miklós római katolikus plébániatemplom tornya - „nagytestvére” lehetne a Szent Katalin kápolna tornyának, annyira hasonlítanak egymásra. A Szent Miklós templom a jáki után talán az egyik legöregebb Vas vármegyében, hiszen az 1300-as években építették, vagyis körülbelül hétszáz esztendős. Régisége mellett különleges a szépsége is, hiszen 42 méter magas tornya alul vaskos és szokatlan módon felfelé karcsúsodik, ritkán látni ilyet.

 

A negyedik torony a temetőkápolnáé, amely nem csak az utolsó útjukra vitt csepregiek előtt tiszteleg, de ennek az oldalfalán van a márványtábla, amelyet a kommunista diktatúra kulák áldozatainak emlékére állítottak, miután 2012 óta törvény rögzíti, hogy június 29-én, Péter-Pál napján megemlékeznek a kuláküldözés idején üldözött és tönkretett magyar gazdákról. Azóta Csepregen is minden évben koszorúzást rendeznek itt a temetőkápolna falán elhelyezett emléktáblánál, és a leszármazottak főhajtással helyezik el kalászcsokraikat.  

Az ötödik torony a város déli részén, a Boldogasszony-tóhoz vezető úton található Boldogasszony-kápolnáé, amit egy korábbi templom helyén építtetett 1869-ben, kegyelettel, neogót stílusban Jankovich Gyula főúr, akinek neve beivódott Csepreg és a helyi horvátok történelmébe (születésének 200. évfordulója 2020-ban volt). A kápolnában nyugszik maga a gróf, a család csepregi birtokszerzője és felesége Nemeskéri Kiss Katalin. A kápolna és a kálvária a környékbeliek hagyományos zarándokhelye, stációk vezetnek hozzá. Tavaly horvát napot rendeztek itt, Dumovits István plébániai kormányzó tartott horvát nyelvű szentmisét, és megáldotta a felújított hármas keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában