Fejlesztés

2023.05.02. 15:36

A gyakorlatorientált szakképzésé a jövő: permetező, fagylaltkészítő, nyújtógép - új eszközök segítik a tanulást Szombathelyen - fotók, videó

Ágazati képzőközponttá alakult és jelentős eszközbeszerzést valósított meg a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum. A 300 millió forintos projekt a soproni technikum mellett három vasi iskolát érint - a hivatalos átadót hétfőn tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

A leveles és az omlós tészták készítésénél különösen jól jön az a pedálos nyújtógép, amely a hat centi vastag tésztából akár egy milliméterest is képes készíteni. Hasonlóan nagy segítség a szitálógép, amely nem egyszerűen kitisztítja, de oxigénnel dúsítja a lisztet, és biztosan mindennapos használatban lesznek az új mérlegek, robotgépek vagy éppen a kiflisodró; a fagylaltkészítő gép pedig igazi kuriózum - eddig csak a tankönyvből ismerkedtek a diákok a hűsítő édesség elkészítésével.  

Modern, az elméleti tudást gyakorlatba átültetni segítő eszközökkel gazdagodott a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium sütő- és cukrászipari tanműhelye. Ők az egyik nyertesei a projektnek, amelyben összesen mintegy 87 millió forint jutott eszközbeszerzésre. A mezőgazdasági nagy- és kisgépek, erdészeti kisgépek, tároló- és laboratóriumi eszközök, valamint hidrológiai, hidrometriai, meterológiai méreszközök a szombathelyi Herman Ottó Környeztvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskolába, illetve a Vépi Mezőgazdasági Technikumba kerültek.  

-Ezek az intézmények csatlakoztak az új gondolkodásmódhoz, az új típusú szakképzéshez. A duális rendszernek köszönhetően piacképes tudást, ezáltal pedig biztos megélhetést kapnak az itt tanulók - hangsúlyozta Hoczek László József, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója.  

A hétfői átadó ünnepségen itt volt Bogdán Boglárka a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki a lapunknak adott interjúban szintén a duális képzés jelentőségéről beszélt: - nagyon fontos, hogy a tangazdaságokban, tanműhelyekben olyan tudást kapjanak a diákok, amelyek birtokában éles helyzetben is tudják folytatni a munkát. A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum az országban elsők között alakított ágazati képzőközpontot több más gazdasági szervezet együttműködésével, de a többiben is hasonlóak az irányok és hasonló mértékben jutottak pályázati forráshoz. Bogdán Boglárka szólt arról is, a középfokú agrárképzés a minisztérium alá tartozik – a mezőgazdasági és az élelmiszeri ágazatot lefedik képzéseikkel, mert fontos: nem csak termelni, de feldolgozni is tudni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában