Orbán-napi mulatság

2023.05.31. 07:54

Batyus buli a Bóbita pincénél Nagymizdón

A Bóbita pincénél nem először és nem is utoljára rendeztek Orbán-napi batyus mulatságot. A vendéglátó Pintér család vendégszeretetét több mint félszázan élvezhették.

Tóth Judit

Takács László nádasdi plébános nyitotta meg az Orbán-napi rendezvényt

Fotó: Szendi Péter

Az Orbán-napi rendezvényt Takács László nádasdi plébános nyitotta meg, felidézve Szent Orbán pápa életét. – Minden névnek van jelentése, az Orbán a latin eredetű urbanus szóból ered, ami azt jelenti: városi. Szent Orbán pápa Rómában, előkelő családban született. Kereszténnyé vált, és oly buzgó volt, hogy 222-ben pápává, az anyaszentegyház fejévé, Krisztus földi helytartójává választották. 

Akkoriban azonban üldözték a keresztényeket, ennek áldozata lett két papjával és három diakónusával, mindannyiukat lefejezték – mondta az atya, majd beszélt Orbán püspökről is, aki egykor Franciaország területén élt, és nagyon sok áldást kért és kapott a Jóistentől a földművesek számára. Tóth-Rosta Izabella evangélikus lelkész köszöntőjében a Bibliából idézett: 

– Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra – mondta, majd hozzátette: a közösségi alkalmak örömteli, boldog pillanatokat jelentenek, ezekért hálát kell adni Istennek. A fából faragott Szent Orbán-kép megáldása után a házigazdák közül a legifjabb, Pintér Balázs szavalt el egy verset, majd édesanyja, Szakonyi Beatrix üdvözölte a program résztvevőit: 

„Nem szégyen ünnepelni, nem szégyen követni az ünnepi rítusokat. Az ünnep közel hoz másokhoz, gyermekeinknek, szüleinkhez, barátainkhoz. Egy napra vagy csak néhány órára újra létrehozza a régen elvesztett közösséget, és reményt ad arra, hogy emberi voltunkban talán megmaradunk.” Pintér István mondott pohárköszöntőt, majd túrázni indultak a résztvevők egészen Szarvaskendig, ahonnan egy traktor pótkocsiján érkeztek vissza a nagymizdói pincesorra. Az ottani gazdák már várták őket helyi nedűvel, így megalapozhatták a jó hangulatot az esti mulatsághoz, ahol a Toplak család húzta a talpalávalót. Az Orbán-napi mulatságot Nagymizdó Község Önkormányzata és a Ciklámen Egyesület is támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában